Βοήθεια

Το δημόσιο τμήμα του @ρχειομνήμονα χωρίζεται σε πέντε ενότητες οι οποίες εμφανίζονται στα πάνω μέρος όλων των σελίδων. Οι ενότητες αυτές είναι οι εξής: Αρχική, Πλοήγηση, Αναζήτηση, Πληροφορίες και Συνδέσεις.

1.      Ενότητα «Αρχική»

Στην αρχική σελίδα (Εικόνα 1), στην αριστερή πλευρά του κεντρικού πίνακα, εμφανίζονται οι ονομασίες των κρατικών αρχειακών υπηρεσιών που διαθέτουν ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό, το οποίο έχει ενταχθεί στο σύστημα και είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στο κοινό. Η επιλογή μιας από αυτές, περιορίζει την αναζήτηση στα περιγραφικά μεταδεδομένα και στις ψηφιοποιημένες συλλογές της επιλεγμένης υπηρεσίας.

 

Εικόνα 1. Η αρχική σελίδα του δημόσιου τμήματος του @ρχειομνήμονα

Επίσης, παρέχονται:

·         η δυνατότητα εγγραφής στο σύστημα, ώστε να επωφελείται κανείς από λειτουργίες που προορίζονται για τους ‘εγγεγραμμένους χρήστες’.

·         η δυνατότητα επικοινωνίας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

·         η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ ελληνικής και αγγλικής γλώσσας για τις οδηγίες και ενδείξεις στις οθόνες του συστήματος.

·         η δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης με την πληκτρολόγηση κειμένου στο πεδίο ‘Αναζήτηση στα αρχεία’

·         η δυνατότητα Σύνθετης αναζήτησης με την επιλογή του αντίστοιχου συνδέσμου (βλ. λεπτομέρειες παρακάτω)

·         η επισήμανση ορισμένων αρχειακών συλλογών που έχουν επιλεγεί με κριτήριο το αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ή την πρόσφατη ένταξή τους στο σύστημα, στην ενότητα ‘Επιλεγμένες συλλογές’.

Στο κάτω μέρος της σελίδας, οι σύνδεσμοι ‘Όροι Πρόσβασης’ και ‘Προσωπικά Δεδομένα’ κατευθύνουν στα κείμενα που διέπουν τη διαχείριση και χρήση των αντίστοιχων πληροφοριών.

2.      Ενότητα «Πλοήγηση»

Η επιλογή της ενότητας «Πλοήγηση» οδηγεί σε έναν πίνακα όπου εμφανίζονται όλοι οι κρατικοί αρχειακοί φορείς που συμμετέχουν στο σύστημα (με την επίσημη κωδικοποίησή τους). Με τη μέθοδο της κλιμακωτής πρόσβασης μέσω των εικονιδίων πλοήγησης (Εικόνα 2), ο χρήστης οδηγείται στο επόμενο κάθε φορά επίπεδο περιγραφής, μέχρι να καταλήξει στο κατώτερο επίπεδο. Εκεί ενεργοποιείται η πρόσβαση στα ψηφιακά αντίγραφα που αντιστοιχούν σε αυτό (βλ. §3).

Rounded Rectangular Callout: Εικονίδια ΠλοήγησηςRounded Rectangular Callout: ΠεριεχόμεναRounded Rectangular Callout: Διαθέσιμες υπηρεσίεςRounded Rectangular Callout: Ταξινομικό Δέντρο

Εικόνα 2. Πλοήγηση στο ταξινομικό δέντρο

Σελιδοδείκτες

Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία βρίσκεται στο πάνω δεξιό μέρος όλων των σελίδων – η λειτουργία των σελιδοδεικτών. Οι σελιδοδείκτες αποθηκεύουν την τρέχουσα σελίδα έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή σε αυτή με ένα κλικ.

Με χρήση του κουμπιού (+) προσθέτουμε ένα σελιδοδείκτη στην τρέχουσα σελίδα. Με χρήση του κουμπιού (x) διαγράφουμε όλους τους σελιδοδείκτες.

Ο πιο πρόσφατος σελιδοδείκτης είναι αυτός που βρίσκεται στα αριστερά. Καθώς προσθέτουμε σελιδοδείκτες, οι υπόλοιποι μετακινούνται προς τα δεξιά και εμφανίζονται με πιο αχνό χρώμα. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε έως έξι σελιδοδείκτες οι οποίοι θα διατηρηθούν μέχρι να κλείσουμε τον φυλλομετρητή.

Επιλεγμένες Συλλογές

Η επιλογή της ένδειξης ‘Συλλογές’ οδηγεί στις επιλεγμένες συλλογές του @ρχειομνήμονα (είναι οι ίδιες, τυχαίο δείγμα των οποίων εμφανίζονται και στην αρχική σελίδα), στις οποίες ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί όπως περιγράφεται παραπάνω.

Με τις επιλεγμένες συλλογές επιτυγχάνεται οι ομαδοποίηση αρχείων από διαφορετικούς παραγωγούς και η περιγραφή τους ως ένα σύνολο.

Εικόνα 3. Παρουσίαση επιλεγμένης συλλογής αρχείων

3.      Ενότητα «Αναζήτηση»

Η επιλογή της ενότητας «Αναζήτηση» οδηγεί στην οθόνη της Εικόνα 4. Στον κεντρικό πίνακα της φόρμας ‘Αναζήτηση’, εμφανίζονται οι πρώτες είκοσι από όλες τις εγγραφές που υπάρχουν στο σύστημα, με αλφαβητική σειρά κατά κωδικό αρχειακής υπηρεσίας και δενδροειδή μορφή.

Εικόνα 4. Η αρχική σελίδα της ενότητας «Αναζήτηση»

Στην αριστερή στήλη της οθόνης, με τον τίτλο ‘Φίλτρα αναζήτησης’, μπορούμε να εισάγουμε κριτήρια χρονολογικά, φορέων φύλαξης ή κατηγορίας του αρχειακού υλικού, σε διάφορους συνδυασμούς.

Μετά την ‘Εφαρμογή’ των φίλτρων, τα κριτήρια εμφανίζονται στο πάνω μέρος της φόρμας ‘Αναζήτηση’. Με την επιλογή του x δίπλα από κάθε κριτήριο, μπορούμε να το απαλείψουμε.

Rounded Rectangular Callout: Λέξεις-κλειδιάΤα αποτελέσματα εμφανίζονται στον κεντρικό πίνακα, στον οποίο μπορούμε να πλοηγηθούμε μέχρι και το κατώτερο επίπεδο περιγραφής όπως και στην ενότητα «Πλοήγηση» (Εικόνα 5). Στο παράδειγμά μας αναζητήσαμε συνδυαστικά την λέξη «Μητρόπολη» στις κατηγορίες αρχείων «Εκκλησιαστικά» με χρονολογίες από «1800» έως «1900».

Rounded Rectangular Callout: Φίλτρα αναζήτησηςRounded Rectangular Callout: Αποτελέσματα αναζήτησηςRounded Rectangular Callout: Κριτήρια αναζήτησης

Εικόνα 5. Αποτελέσματα αναζήτησης

Σε αυτό το επίπεδο αναζήτησης, η ύπαρξη ψηφιακών αντιγράφων που αντιστοιχούν σε μια περιγραφή, επισημαίνεται με ένα μικρό πράσινο πλαίσιο ελέγχου (check-box) στα αριστερά της περιγραφής (document_stuffed).

Στη δεξιά πλευρά του κεντρικού πίνακα των αναζητήσεων, εμφανίζονται τα εικονίδια των γλωσσών στις οποίες είναι διαθέσιμη η τεκμηρίωση κάθε εγγραφής. Εκτός από την αγγλική, στην οποία έγινε προσπάθεια να μεταφραστούν όσο το δυνατόν περισσότερα περιγραφικά μεταδεδομένα, τα υπόλοιπα εικονίδια παραπέμπουν στις γλώσσες των πρωτοτύπων τεκμηρίων.

Σύνθετη Αναζήτηση

Η επιλογή της φόρμας ‘Σύνθετη Αναζήτηση’ παρέχει τη δυνατότητα της συνδυασμένης εφαρμογής τόσο των ‘Φίλτρων αναζήτησης’ όσο και των κριτηρίων που μπορούμε να εισάγουμε σε όσα πεδία της φόρμας επιθυμούμε.

Στα πεδία με την ένδειξη «Δεν έχει προστεθεί», επιλέγοντας το κουμπί  μπορούμε να επιλέξουμε καθιερωμένους όρους από τους πίνακες που εμφανίζονται. Στα πεδία ‘Επίπεδο περιγραφής’ και ‘Τύπος τεκμηρίου’ μπορούμε να επιλέξουμε από τους καθιερωμένους όρους που εμφανίζονται με το κουμπί q .

Εικόνα 6. Η φόρμα της σύνθετης αναζήτησης

Επίπεδο Περιγραφής και Ψηφιακά Τεκμήρια

Μέσω της πλοήγησης ή της αναζήτησης, καταλήγουμε στο επίπεδο περιγραφής του αρχειακού υλικού που μας ενδιαφέρει (Εικόνα 7).

Rounded Rectangular Callout: Τεκμηρίωση κατά ΔΙΠΑΠRounded Rectangular Callout: Πρόσβαση στα ψηφιακά αντίγραφα

Εικόνα 7. Παρουσίαση επιπέδου περιγραφής αρχειακού υλικού

Σε όλα τα επίπεδα περιγραφής, οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ομαδοποιημένες σε ενότητες σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ), το οποίο εφαρμόζεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Εμφανίζονται μόνο τα πεδία στα  οποία έχουν εισαχθεί στοιχεία κατά τη διαδικασία καταχώρισης των εγγραφών.

Εφόσον υπάρχουν ψηφιοποιημένα τεκμήρια που αντιστοιχούν σ' αυτό το επίπεδο περιγραφής, η ένδειξη ‘Ψηφιακά αντίγραφα’ εμφανίζεται με έντονα γράμματα. Επιλέγοντας, ενεργοποιείται μια οθόνη στην οποία εμφανίζεται σε εικονίδια η πρώτη εικοσάδα των ψηφιακών εικόνων (Εικόνα 8).

Εικόνα 8. Παρουσίαση ψηφιοποιημένων τεκμηρίων

Κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο, αυτό εμφανίζεται μεγεθυσμένο, όσο επιτρέπει η κεντρική οθόνη του φυλλομετρητή μας. Στη συνέχεια μπορούμε να πλοηγηθούμε όπως περιγράφεται παρακάτω.

Στην Εικόνα 9 παρατηρήστε την ύπαρξη των τεσσάρων εικονιδίων:

Μεγέθυνση: Κάνοντας κλικ σε αυτό το εικονίδιο, εμφανίζεται η εικόνα στην πλήρη ανάλυσή της. Χρησιμοποιώντας τον τροχό (wheel) του ποντικιού είναι δυνατή η αύξηση (κίνηση του τροχού μπροστά) ή μείωση (κίνηση του τροχού πίσω) τους επιπέδου μεγέθυνσης. Όταν η εικόνα είναι σε μεγέθυνση, μπορούμε κάνοντας κλικ με το αριστερό κουμπί να την μετακινήσουμε σε όποια θέση θέλουμε. Η ένδειξη στο κάτω μέρος δεξιά μας δείχνει πιο μέρος της εικόνας βλέπουμε στην οθόνη μας κάθε στιγμή.

Επόμενο - Προηγούμενο: Με τα κουμπιά Επόμενο και Προηγούμενο μπορούμε να μεταφερθούμε στην επόμενη/προηγούμενη εικόνα.

Rounded Rectangular Callout: ΠροηγούμενοRounded Rectangular Callout: ΕπόμενοRounded Rectangular Callout: ΚλείσιμοRounded Rectangular Callout: Μεγέθυνση

Εικόνα 9. Μεγέθυνση ψηφιοποιημένου τεκμηρίου

Κλείσιμο: Με αυτό το εικονίδιο κλείνει η πλήρης μορφή της εικόνας. Το κλείσιμο μπορεί να γίνει και κάνοντας απλώς αριστερό κλικ εκτός της εικόνας. Ειδικά όταν η εικόνα παρουσιάζεται σε μεγέθυνση πρέπει να κάνουμε διπλό κλικ για να κλείσει η εικόνα (το μονό κλικ και σύρσιμο χρησιμοποιείται για να μετακινούμε την εικόνα).

Περιορισμοί Πρόσβασης

Σε περίπτωση που υπάρχουν περιορισμοί πρόσβασης στα ψηφιοποιημένα τεκμήρια, στην ένδειξη ‘Ψηφιακά αντίγραφα’ εμφανίζεται ένα λουκέτο. Επιλέγοντας, εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα με τους όρους πρόσβασης (Εικόνα 10). Εφόσον επιθυμούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση, ακολουθούμε τις οδηγίες για να συνδεθούμε στο σύστημα και να υποβάλουμε τη σχετική αίτηση παροχής πρόσβασης (Εικόνα 11).

Εικόνα 10. Μήνυμα ειδικών όρων πρόσβασης

Εικόνα 11. Αίτηση πρόσβασης σε ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό

4.      Ενότητα «Πληροφορίες»

Η ενότητα «Πληροφορίες» περιέχει σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για τη δημιουργία του συστήματος «@ρχειομνήμων», στα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Κοινωνία της Πληροφορίας’.

5.      Ενότητα «Συνδέσεις»

Η ενότητα «Συνδέσεις» παρέχει πληροφορίες για την ταχυδρομική διεύθυνση όλων των κρατικών αρχειακών υπηρεσιών, παραπομπή στις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις και σύνδεση με τις ιστοσελίδες όσων υπηρεσιών διαθέτουν κάτι τέτοιο.