@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-KYT
Τοπικό Αρχείο Κυθήρων
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-KYT_NOT001
Νοταριακό Αρχείο Κυθήρων και Αντικυθήρων  [1563 - 1914]
Περιλαμβάνονται πρωτόκολλα συμβολαίων, φάκελοι με λυτά έγγραφα συμβολαίων, δέσμες εγγράφων - φίλζες, διαθήκες, ευρετήρια, ονοματολόγια.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-KYT_NOT001

Τίτλος: Νοταριακό Αρχείο Κυθήρων και Αντικυθήρων

Χρονολογίες: 1563 - 1914

Επίπεδο περιγραφής: Fonds

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: Περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό 128 νοταρίων, που επιμερίζεται σε 841 βιβλία συμβολαιογραφικών πράξεων, 179 βιβλία ευρετηρίων, 110 φίλζες (δέσμες εγγράφων), 200 περίπου φάκελους λυτών εγγράφων, 16 ονοματολόγια. Το μέγεθος των καταστίχων ποικίλλει, τα αρχικά του 16ου αι. είναι 22Χ32 εκ. και μέχρι το 18ο αι. συναντάμε και λίγα 30Χ40 εκ. ενώ το 19ο αι υπάρχουν και αρκετά 40Χ27 εκ. Τέλος τα λυτά έγγραφα είναι σχεδόν όλα 30Χ40 εκ.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής:

Τα Γ.Α.Κ.-Τοπικό Αρχείο Κυθήρων αποτελούν τη συνέχεια του Αρχειοφυλακείου Κυθήρων, της υπηρεσίας που η Ενετική Δημοκρατία έθετε στη διάθεση του εκάστοτε Προβλεπτή προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντά του αλλά και να ελέγχεται από την κεντρική εξουσία.

Ως Αρχειοφυλακείο διατήρησε την διοικητική του παρουσία και μετά την πτώση της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου, συγκεκριμένα για τους Δημοκρατικούς Γάλλους (1797-1798), την Ιόνιο Πολιτεία (1800-1807), τους Αυτοκρατορικούς Γάλλους (1807-1809) και τους Βρετανούς (1809-1864).

Τα αρχειακά τεκμήρια που περιλαμβάνει αποτελούν το σύνολο των δικαστικών, συμβολαιογραφικών, ληξιαρχικών και διοικητικών πράξεων όλων των εξουσιών που πέρασαν από το νησί και τελούσαν υπό την επίβλεψη του Αρχειοφυλακείου Κυθήρων.

Διαδικασία πρόσκτησης:

Με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, το Αρχειοφυλακείο Κυθήρων πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους και αντίστοιχα όλο το αρχειακό του υλικό.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου: Περιλαμβάνονται πρωτόκολλα συμβολαίων, φάκελοι με λυτά έγγραφα συμβολαίων, δέσμες εγγράφων - φίλζες, διαθήκες, ευρετήρια, ονοματολόγια.

Σύστημα ταξινόμησης:

Η καταλογογράφηση των νοταρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας Χρύσα Μαλτέζου έγινε χρονολογικά με την εξής σειρά αναγραφής στοιχείων:

Όνομα νοταρίου και πατρώνυμο

Χρονολογία άσκησης νοταριακού επαγγέλματος

Περιοχή άσκησης νοταριακού επαγγέλματος

Πρωτόκολλο και περιγραφή περιεχομένου του νοταριακού αρχείου

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Για τους όρους και τη διαδικασία πρόσβασης στο αρχειακό υλικό ισχύει ο εγκεκριμένος κανονισμός των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Η αναπαραγωγή των εγγράφων υπόκειται στους ισχύοντες κανονισμούς των Γ.Α.Κ.

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου:

Ιταλική: Σε επίπεδο διαλέκτου, η ιταλική χαρακτηρίζεται από ιδιωματισμούς της Ενετικής διαλέκτου, κληρονομιά της μακραίωνης κατοχής του νησιού από τους Ενετούς.

Ελληνική: Σε επίπεδο διαλέκτου, η ελληνική χαρακτηρίζεται από τοπικούς Κυθηραϊκούς ιδιωματισμούς

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις: Η πλειοψηφία των καταστίχων και των λυτών εγγράφων βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αρκετά βιβλία όμως παρουσιάζουν αλλοιώσεις από την υγρασία, φθορές από έντομα και τρωκτικά, ως συνέπεια των κακών κτηριακών συνθηκών, της καταστροφής εγγράφων κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής αλλά και της μακρόχρονης περιόδου «κλεισίματος» της υπηρεσίας μέχρι να επαναλειτουργήσει το 1973.

Εργαλεία έρευνας: Χρύσα Α. Μαλτέζου, Βενετική παρουσία στα Κύθηρα, Αρχειακές μαρτυρίες, Αθήνα 1991

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Local Archives of Kythera

Δημοσιεύσεις / Βιβλιογραφία:

Χρύσα Α. Μαλτέζου, Βενετική παρουσία στα Κύθηρα, Αρχειακές μαρτυρίες, Αθήνα 1991

Εμμανουήλ Γ. Δρακάκης, Εμμανουήλ Κασιμάτης, νοτάριος Κυθήρων (1560-1582), Σειρά: Πηγές Κυθηραϊκής Ιστορίας αρ.2, Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών [10], Αθήνα 1999

Ελένη Χάρου - Κορωναίου, Εμμανουήλ Γ. Δρακάκης, Δημήτριος Φάναρης Νοτάριος Κυθήρων 1586-1619, Κατάστιχο 1 (26 Ιανουαρίου 1586-29 Ιανουαρίου 1589), τ.Α', Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών [19], Αθήνα 2010

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ

Notes: Σημαντικό μέρος του νοταριακού αρχείου, είτε πρωτοκόλλων είτε λυτών εγγράφων έχει καταστραφεί από την φθορά του χρόνου αλλά από το ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του αρχείου είχε καταστραφεί . Η διάσωσή του οφείλεται στον καθηγητή φιλολογίας του Γυμνασίου Κυθήρων Θεμιστοκλή Πετρόχειλου που μερίμνησε να μεταφερθεί το αρχειακό υλικό, προκειμένου να προστατευτεί, για να επανατοποθετηθεί στον χώρο του Αρχείου μετά την Κατοχή. Μετά το θάνατο του Θεμιστοκλή Πετρόχειλου το κτήριο εγκαταλείφθηκε, για να αξιοποιηθεί, να διασωθεί και να επαναλειτουργήσει από την καθηγήτρια Ιστορίας, ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ και σήμερα διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας ακαδημαϊκό κα. Χρύσα Μαλτέζου το 1972.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η περιγραφή του αρχείου σύμφωνα με το ΔΙΠΑΠ συντάχθηκε από τον αρχειονόμο Κωνσταντίνο Τσάλτα. Η ταξινόμηση του αρχείου αυτού, στο μεγαλύτερο μέρος του και η σύνταξη του καταλόγου πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας και ερευνήτρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ κα. Χρύσα Μαλτέζου. Επιπρόσθετα στοιχεία του αρχείου ταξινομούνται και επικαιροποιούνται μέχρι και σήμερα.

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή των αρχείων και των σειρών βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό), International Standard Archival Description (General).

Χρονολογία περιγραφής: Η περιγραφή κατά ΔΙΠΑΠ έγινε το 2014.

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα