Όνομα του παραγωγού: 1ο Εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας
Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα: Το 1934 (ΦΕΚ 223/17-7-1934) ιδρύθηκε το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας που προήλθε από το μοναδικό τότε Μικτό Γυμνάσιο Λάρισας. Με τη μεταρρύθμιση του 1964 χωρίσθηκε σε τριετές Α’ Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας και σε τριετές Α’ Λύκειο Θηλέων Λάρισας. Το 1968 έγινε και πάλι ενιαίο εξαετές Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας.
Με το νόμο 309/1976 (ΦΕΚ 100/Α/30-4-1976) χωρίσθηκε και πάλι σε τριετές Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας και σε τριετές Α΄ Λύκειο Θηλέων Λάρισας.
Το 1979 με τις Δ/28515/27-7-1979, Δ/28518/28-7-1979 του ΥΠΕΠΘ και 1288/11-8-1979 Ι Α.Ε.Π. και 2109/14-8-1979 Α΄ Γ.Ε.Μ.Ε. Λάρισας, μετονομάσθηκαν το μεν Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας σε 4ο Γυμνάσιο Λάρισας (μικτό), το δε Α΄ Λύκειο Θηλέων Λάρισας σε 4ο Λύκειο Λάρισας(μικτό γενικής κατευθύνσεως). Από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί με αυτή την ονομασία.
Την περίοδο 1953-1954 γυμνασιάρχης του Θηλέων ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Μακρής. Λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων το Γυμνάσιο Θηλέων στεγαζόταν αποκλειστικά τις απογευματινές ώρες στο Δ’ Δημοτικό Σχολείο, το οποίο βρισκόταν όπως και σήμερα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το Α’ Αρρένων. Επειδή οι αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου δεν επαρκούσαν για όλο το Γυμνάσιο Θηλέων, δύο τάξεις, κυρίως οι μικρές, στεγάζονταν στο κτίριο του Α’ Αρρένων.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το Γυμνάσιο Θηλέων άλλαξε στέγη. Μετακόμισε στο Β’ Δημοτικό Σχολείο επάνω στον Λόφο της Ακροπόλεως. Κατά τον σεισμό του 1941 ο επάνω όροφος του διδακτηρίου αυτού είχε υποστεί σημαντικές ζημιές, χαρακτηρίσθηκε ακατοίκητος και το Δημοτικό Σχολείο λειτουργούσε μόνον στο ισόγειο. Όταν ανέβηκε στον Λόφο το Γυμνάσιο Θηλέων στεγάσθηκε στο ισόγειο, εκτόπισε δηλαδή, το Β’ Δημοτικό Σχολείο, το οποίο μετακόμισε σε πέντε προκατασκευασμένες πρόχειρες αίθουσες που κατασκεύασε η στρατιωτική υπηρεσία ΜΟΜΑ. Αργότερα, με την γενναιόδωρη προσφορά του ζεύγους Ανδρέα και Άννας Κουτσίνα οι απόγονοί τους αποφάσισαν την κατασκευή Γυμνασίου Θηλέων. Το 1962 έγινε η τελετή θεμελίωσης στον χώρο του σχολικού Γυμναστηρίου.
Το σημερινό διδακτήριο του 4ου Γυμνάσιου Λάρισας κτίσθηκε σε τρεις διαφορετικές χρονολογίες ως εξής: Το διώροφο διδακτήριο12 αιθουσών, συνολικής επιφάνειας 1189,65 τ.μ., κτίσθηκε το 1963 και είναι δωρεά του Ανδρέα και της Άννας Κουτσίνα, (Κουτσίνειο Γυμνάσιο). Το 1974 κτίσθηκε από το κράτος διώροφο παράρτημα 9 αιθουσών, συνολικής επιφάνειας 947,94 τ.μ. Το 1993-1994 κτίστηκε από το κράτος διώροφο κτίριο - συνδετήρια πτέρυγα μεταξύ των δύο προηγουμένων συνολικής επιφάνειας 484 τ.μ. Είχε γραφεία διευθυντή, υποδιευθυντών, γραμματείας, επιστάτη και κυλικείο. Επίσης, αίθουσα χημείας και παρασκευαστήριο παραπλεύρως.
Το κτίριο αυτό συνέδεσε τα δύο προηγούμενα και έτσι απετέλεσαν τα τρία αυτά, το ενιαίο σήμερα διδακτήριο του 4ου Γυμνάσιου Λάρισας. Τέλος την χρονική περίοδο 1993-1996 κατασκευάστηκε το κλειστό γυμναστήριο.
Το οικόπεδο στο οποίο είναι κτισμένα τα ανωτέρω διδακτήρια αρχικά είχε επιφάνεια περίπου 9000 τ.μ. Από αυτό παραχωρήθηκαν 1200-1300 τ.μ. περίπου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας για επέκταση του οικοπέδου του, στο οποίο κτίσθηκε το διδακτήριο του. Στο ίδιο οικόπεδο κτίσθηκε και το διδακτήριο του 4ου Λυκείου Λάρισας.
Το αρχείο περιέχει υλικό και από το Αστικό Σχολείο Θηλέων Λάρισας.
Ο νόμος 5874/1933 «Περί αστικών Σχολείων» που αντικαταστάθηκε με τον Α.Ν.1800/1939 «Περί αστικών Σχολείων αμφοτέρων των φύλων» (Φ.Ε.Κ. 244/17-6-1939) αφορά στην ίδρυση των Τριταξίων Αστικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Εκείνη την περίοδο Υπουργός των Εκκλησιαστικών και της Παιδείας ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Ιωάννης Μεταξάς, με υφυπουργό τον Ν. Σπέντζα.
Οι βασικές διατάξεις του Ν.1800/1939 προέβλεπαν:
-Τα Αστικά Σχολεία θα έχουν τρεις τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονταν οι έχοντες απολυτήριο δημοτικού σχολείου μετά από επιτυχείς εισιτήριες εξετάσεις.
-Ίδρυση αστικών σχολείων αρρένων σε πόλεις άνω των 3.000 κατοίκων και θηλέων άνω των 5.000, ενώ όπου δεν λειτουργούσε σχολείο θηλέων μπορούσαν να φοιτούν και μαθήτριες στο αρρένων.
- Τα διδασκόμενα μαθήματα ήταν «γενικής μορφώσεως» και «επαγγελματικής προπαιδεύσεως» ανάλογα με την επαγγελματική κατεύθυνση του σχολείου.
- Τα αστικά σχολεία ήταν γεωργικής, εμπορικής, βιοτεχνικής, οικοκυρικής (για κορίτσια) κατεύθυνσης.
Τα γενικά μαθήματα δίδασκαν καθηγητές αντίστοιχων ειδικοτήτων ενώ τα επαγγελματικά «το προσωπικόν των διδασκόντων ως και των βοηθών των θέλει κανονισθεί δια Β.Δ.».
- Όσοι και όσες αποκτούσαν απολυτήριο 3/τάξιου αστικού σχολείου είχαν τα ίδια προσόντα με τους αποφοίτους των Ελληνικών Σχολείων και Ημιγυμνασίων.
(Πηγές : - Νικ. Αθ. Παπαθεοδώρου. Μπάρμπα-Στέφανος Ζούκης: Ο επιστάτης των Γυμνασίων B’. Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα. Εφημερίδα Ελευθερία. Δημοσίευση: 08 Μαρ 2017 15:30
- 4ο Γυμνάσιο Λάρισας. Το σχολείο μας. Ιστορία. http://4gym-laris.lar.sch.gr/?page_id=19)
Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Πέμπτη 12/10/2000, η Βικτώρια Δημητρίου, αποσπασμένη υπάλληλος των ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Αστέριο Μπαλασούλη, διευθυντή του 4ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, αρχειακό υλικό του Α' Εξατάξιου Γυμνασίου Θηλέων Λάρισας, που αποτελείται από110 βιβλία και από φακέλους με έγγραφα. Το υλικό παραδόθηκε με δύο εισαγωγές και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμούς 79 και 508 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).
|
Παρουσίαση περιεχομένου: Το αρχείο του 1ου Εξατάξιου Γυμνάσιου Θηλέων Λάρισας καλύπτει τα έτη 1934 - 1992 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 110 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, βιβλία πράξεων κ.α. και 22 φακέλους με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Το υλικό του αρχείου ταξινομείται σε δύο σειρές με βάση τον παραγωγό του: σειρά Ι. 1ο Εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας, (1934 - 1992), σειρά ΙΙ. Αστικό Σχολείο Θηλέων Λάρισας (1937 - 1939).
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.
Σύστημα ταξινόμησης: Το υλικό του αρχείου ταξινομείται σε δύο σειρές με βάση τον παραγωγό του: σειρά Ι. 1ο Εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Λάρισας, σειρά ΙΙ Αστικό Σχολείο Θηλέων Λάρισας.
Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου, βιβλία υλικού κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων".
|
Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.
Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή.
Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά.
|