@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU238
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου "Λυκείου Λαρίσης" Ιακ. Μπόκαρη   [1942 - 1969]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου "Λύκειον Λαρίσης" Ιακ. Μπόκαρη καλύπτει τα έτη 1946 - 1969 και αποτελείται από 4 βιβλία, μαθητολόγια, βι...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU238

Τίτλος: Αρχείο Δημοτικού Σχολείου "Λυκείου Λαρίσης" Ιακ. Μπόκαρη

Χρονολογίες: 1942 - 1969

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 4 βιβλία, 1 κυτίο, 1 φάκελος.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Δημοτικό Σχολείο "Λυκείον Λαρίσης" Ιακώβου Μπόκαρη

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 φθάνει στη Λάρισα ο Ιάκωβος Μπόκαρης, όπου ο αδελφός του Ιωάννης (1900-1982) εργαζόταν εδώ ως πολιτικός μηχανικός. Η οικογένεια Μπόκαρη καταγόταν από την Κύμη Ευβοίας και ο Ιάκωβος είχε αποφοιτήσει από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την εδώ παρουσία του βρήκε την ευκαιρία να βοηθήσει τα παιδιά φίλων του αδελφού του στα σχολικά μαθήματα. Τα συγκέντρωνε στο σπίτι του τελευταίου και τα προγύμναζε στα μαθηματικά. Η διδακτική ικανότητα μετάδοσης που διέθετε είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωσή τους στο συγκεκριμένο μάθημα. Το γεγονός αυτό δεν άργησε να τον οδηγήσει στη λειτουργία ειδικού φροντιστηρίου μαθηματικών. Αποποιήθηκε τον διορισμό του στο δημόσιο και από τη σχολική χρονιά 1938-39 ίδρυσε ιδιωτικό Σχολείο με την επωνυμία: "Λύκειον Λαρίσης", Εκπαιδευτήρια Αρρένων και Θηλέων Ιακώβου Δ. Μπόκαρη, καθηγητού μαθηματικών που περιλάμβαναν Νηπιαγωγείο, Πλήρες Δημοτικό Σχολείον, Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων νέου τύπου, Εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων νέου τύπου. Το σχολείο αυτό στεγάστηκε στην οδό Φαρσάλων (Ρούσβελτ σήμερα), απέναντι περίπου από το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Ο διευθυντής του, Ιάκωβος Μπόκαρης, είχε την ευφυΐα να το επανδρώσει με πολύ ικανούς δασκάλους και καθηγητές που υπηρετούσαν στη Λάρισα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσδώσει στο εκπαιδευτήριό του κύρος, αλλά και φήμη.
Με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και τη κατοχή, η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση είχε λιμνάσει. Τα διδακτήρια είχαν επιταχθεί και μόνο το Λύκειο του Μπόκαρη λειτουργούσε κανονικά. Οι μαθητές του αυξήθηκαν και αναγκάστηκε να μεταστεγαστεί σε κτίριο μεταξύ των οδών Παπασταύρου και Κούμα, δημιουργώντας συγχρόνως και ένα παράρτημα επί της οδού Κούμα, απέναντι από Γαλλικό Ινστιτούτο, στο σημείο όπου αργότερα έκτισε το μεγάλο τριώροφο διδακτήριο. Μεταπολεμικά, κατά τη σχολική περίοδο 1946-47 μεταστεγάστηκε και πάλι σε άλλο κτίριο στην οδό Παπακυριαζή, ιδιοκτησίας Ριζοπούλου, στο ύψος της διασταύρωσής της με την οδό Δευκαλίωνος.
Το 1952 το παράρτημα που υπήρχε στην Κούμα κατεδαφίστηκε και στη θέση του οικοδομήθηκε ένα θαυμάσιο σύγχρονο για την εποχή εκείνη διώροφο διδακτήριο, στο οποίο μεταφέρθηκε από την Παπακυριαζή μόνιμα πλέον. Τα εγκαίνια έγιναν με επισημότητα στις 3 Φεβρουαρίου 1954 παρουσία του δημάρχου Δημητρίου Χατζηγιάννη και των υπολοίπων αρχών της Λάρισας. Λόγω της προσέλευσης πολλών μαθητών, έπειτα από λίγα χρόνια ο ιδιοκτήτης και διευθυντής Ιάκωβος Μπόκαρης αναγκάστηκε να προσθέσει και τρίτο όροφο και να αυξήσει την αυλή του. Ολόκληρος ο χώρος του διδακτηρίου με την αυλή κάλυπτε 999 τ.μ. Το κτίριο αυτό διέθετε άνετες και φωτεινές αίθουσες διδασκαλίας, ευρύχωρους διαδρόμους, εργαστήρια χημείας και φυσικής, αίθουσες εορτών και εκδηλώσεων, καθώς και πλήρες γυμναστήριο.
Από το 1970 τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το σχολείο δεν λειτουργούσε, στέγαζε τα ιδιωτικά "Πανθεσσαλικά Φροντιστήρια", τα οποία προετοίμαζαν τους τελειόφοιτους μαθητές του Λυκείου για τις εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες την εποχή εκείνη γινόταν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Το 1973 το Λύκειο Μπόκαρη σταμάτησε τη λειτουργία του. Το 1974 ενοικιάστηκε από τους καθηγητές Γεώργιο Λιόκο και Σπύρο Μπαρμπούτη, οι οποίοι στέγασαν στο κτίριο αυτό το ιδιωτικό τους φροντιστήριο μέχρι το 1996. Εν τω μεταξύ ο Ιάκωβος Μπόκαρης πέθανε το 1989 και το διδακτήριο κληρονόμησε ο γιος του Δημήτριος, ο οποίος το πούλησε στον Χρήστο Κακάτσιο. Ο τελευταίος το κατεδάφισε το 1999 και στη θέση του αναγέρθηκε το σημερινό πολυκατάστημα.
(Πηγή Παπαθεοδώρου, Νικ., (2020, Ιουνίος 24) Το Λύκειο Μπόκαρη, Ελευθερία.
Ανακτήθηκε https://www.eleftheria.gr/ )

Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Ιακώβου Μπόκαρη έχει καταργηθεί. Το αρχειακό υλικό αποσπάστηκε από το αρχείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Παρασκευή 20/10/2006, ο Σταύρος Γουλούλης, προϊστάμενος των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, προέβη στη παραλαβή του αρχειακού υλικού του Αρχείου Δημοτικού Σχολείου "Λύκειον Λαρίσης" Ιακ. Μπόκαρη, που αποτελείται από 4 βιβλία και φακέλους. Το υλικό αποσπάστηκε από τα Αρχεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 425 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου "Λύκειον Λαρίσης" Ιακ. Μπόκαρη καλύπτει τα έτη 1946 - 1969 και αποτελείται από 4 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου και 2 φακέλους με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2015

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ])

Χρονολογία περιγραφής: Μάιος 2016

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα