@rxiomnimon - Integrated archival data management system

Ελληνικά English Français
Bookmark:(+)(-)


CLASSIFICATION SCHEME
Browse [Repository] GRGSA-LAR
Archives of Larisa
Browse [Fonds] GRGSA-LAR_EDU066
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Πολυνερίου  [1939 - 1993]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Πολυνερίου (Σιμικλί), καλύπτει τα έτη 1939 - 1993 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην ορ...
Browse [Series] GRGSA-LAR_EDU066.S03
Series #003 - Κέντρο Επιμορφώσεως Πολυνερίου  [1970 - 1971]
Το 1954 ψηφίζεται το Νομοθετικό Διάταγμα 3094 «Περί μέτρων προς καταπολέμησιν του αναλφαβητισμού» και ιδρύονται η Κεντρική Επιτροπή Καταπ...

TopIDENTITY STATEMENT AREA

Reference code: GRGSA-LAR_EDU066.S03

Title: Κέντρο Επιμορφώσεως Πολυνερίου

Dates: 1970 - 1971

Level of description: Σειρά

TopCONTEXT AREA

Name of creator: Δημοτικό Σχολείο Πολυνερίου (2/θέσιο)

TopCONTENT AND STRUCTURE AREA

Scope and content:

Το 1954 ψηφίζεται το Νομοθετικό Διάταγμα 3094 «Περί μέτρων προς καταπολέμησιν του αναλφαβητισμού» και ιδρύονται η Κεντρική Επιτροπή Καταπολέμησης Αναλφαβητισμού (ΚΕΚΑ) και οι Νομαρχιακές Επιτροπές Καταπολέμησης Αναλφαβητισμού (ΝΕΚΑ). Έργο των επιτροπών αυτών ήταν κυρίως η ίδρυση νυκτερινών σχολείων για την υποχρεωτική φοίτηση των αναλφάβητων και ημι-αναλφάβητων, ηλικίας μέχρι 20 ετών και για την προαιρετική φοίτηση των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.
Το 1965 οι ΚΕΚΑ και ΝΕΚΑ μετονομάζονται σε Κεντρική Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΚΕΛΕ) και Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) αντίστοιχα. Ως βασικός τους στόχος προβάλλεται και πάλι η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, ωστόσο το περιεχόμενο παρέμβασής τους διευρύνεται και περιλαμβάνει τη λειτουργία τμημάτων μάθησης σε θέματα κοινωνικής κατάρτισης και αγωγής υγείας, τη λειτουργία λαϊκών αναγνωστηρίων και δανειστικών βιβλιοθηκών.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974 το δίκτυο της Λαϊκής Επιμόρφωσης λειτούργησε ως βασικός ιδεολογικός μηχανισμός του καθεστώτος. Σταδιακά η αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού εγκαταλείπεται και οι δραστηριότητες του δικτύου αφορούν πλέον στη διοργάνωση διαλέξεων με θέματα θρησκείας, οικογένειας κ.λπ.
Από τη μεταπολίτευση και μετά ο ρόλος των ΝΕΛΕ αναβαθμίζεται με σημαντική παρέμβαση στον τομέα του αλφαβητισμού και στη συμπλήρωση της βασικής παιδείας, σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα και θέματα επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό του νομού τους αλλά και σε ευπαθείς ομάδες.

TopALLIED MATERIALS AREA

Existence and location of originals: Αρχεία Ν. Λάρισας

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα