@rxiomnimon - Integrated archival data management system

Ελληνικά English Français
Bookmark:(+)(-)


CLASSIFICATION SCHEME
Browse [Repository] GRGSA-CSA
Central Service Archives
Browse [Fonds] GRGSA-CSA_PAO007.03
Αρχείο Στρατιωτικού Λογιστηρίου  [1833 - 1863]
Browse [Series] GRGSA-CSA_PAO007.03.S08
Series #008 - Σώματα στρατού/υπηρεσίες  [1833 - 1863]
Υπομνήματα με συνημμένα τα αποδεικτικά, εκθέσεις επεξεργασίας λογαριασμών και παρατηρήσεων, ονομαστικές καταστάσεις προσωπικού, καταστάσε...
Browse [Subseries] GRGSA-CSA_PAO007.03.S08.SS10
Subseries #010 - Φάλαγγα  [1835 - 1849]
Υπομνήματα εξόδων, φύλλα οδοιπορίας, αποδείξεις παραλαβής μισθού, διαταγές και μεταβολές.

TopIDENTITY STATEMENT AREA

Reference code: GRGSA-CSA_PAO007.03.S08.SS10

Title: Φάλαγγα

Dates: 1835 - 1849

Level of description: Subseries

Extent and medium of the unit of description: 13 φάκελοι

TopCONTEXT AREA

Archival history:

Με διάταγμα του 1833 συστήνεται επιτροπή η οποία εξετάζει τις υπηρεσίες που είχαν προσφέρει στη διάρκεια του Αγώνα Ανεξαρτησίας οι αξιωματικοί των σωμάτων που είχαν διαλυθεί.
Το Σεπτέμβριο του 1835 ιδρύεται με μια σειρά ΒΔ (18/30 Σεπτεμβρίου και 11/23 Σεπτεμβρίου) το τιμητικό σώμα της φάλαγγας. Ο σχηματισμός του σώματος έχει σκοπό την αποκατάσταση κατά κάποιο τρόπο των παλαιών αγωνιστών οι οποίοι μετά τη διάλυση των ατάκτων στρατευμάτων μένουν άνεργοι. Ο λόχος των αξιωματικών που σταθμεύει στην Τρίπολη καθώς και εκείνος των Ηπειροσουλιωτών ανήκουν στην φάλαγγα. Η φάλαγγα είναι οργανωμένη σε τετραρχίες και η παραμονή είναι ‘μέχρι τέλους ζωής’ εφόσον το επιθυμεί ο φαλαγγίτης. Όσοι υπερβούν το πεντηκοστό έτος ηλικίας τους μπορούν να ζητήσουν την μετάθεση τους στους απομάχους. Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν σε ενεργή υπηρεσία μεταβαίνουν στο σώμα από το οποίο προήλθαν- χωροφυλακή, ελαφριά τάγματα ή εθνοφυλακή- όπου και λαμβάνουν μισθό ίδιο και θέση ανάλογη σε αξία και βαθμό με αυτήν που κατείχαν στην φάλαγγα. Το Σώμα διαιρείται σε 13 τετραρχίες. Ο ‘αργυρός σταυρός’ συστήνεται ως αριστείο των αξιωματικών της φάλαγγος.
Με διάταγμα της 1/13ης Ιανουαρίου 1838 δίνεται η δυνατότητα στους φαλαγγίτες να παραιτηθούν του μισθού τους και να λάβουν φθαρτή γη (ανάλογη του μηνιαίου μισθού ήταν και η αξία της φθαρτής γης). Το κτήμα δεν μπορεί να εκποιηθεί τα πρώτα 3 χρόνια παρά μόνο μετά από βασιλική άδεια. Επίσης, έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητα κτήματα σε δημοπρασίες με πίστωση γραμματίου του ελληνικού κράτους. Όσοι από τους φαλαγγίτες δεν επιθυμούν να αποκτήσουν γη και θέλουν να διατηρήσουν την θέση τους στο Σώμα συγκεντρώνονται σε τετραρχίες τις οποίες ο Στρατός διαθέτει σύμφωνα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας και μπορεί να τους θέσει σε κατάσταση απουσίας με ελάττωση μισθού ή να τους μεταθέσουν στους πρεσβύτερους.
Με διάταγμα της 19/31ης Μαρτίου 1843 δίδεται τρίμηνη προθεσμία στους φαλαγγίτες για να δηλώσουν επιθυμία αγοράς γης σύμφωνα με τους ορισμούς του από 1/13 Ιανουαρίου 1838 Νόμου.

TopCONTENT AND STRUCTURE AREA

Scope and content: Υπομνήματα εξόδων, φύλλα οδοιπορίας, αποδείξεις παραλαβής μισθού, διαταγές και μεταβολές.

TopCONDITIONS OF ACCESS AND USE AREA

Language/scripts of material: Ελληνικά

TopALLIED MATERIALS AREA

Existence and location of originals: Central Service Archives

Publication note:

ΣΣΝΔ/1, σ.155, 238
Φ.Ε.Κ. 1/1 Ιανουαρίου 1838

TopNOTES AREA

Note: Οι Ηπειροσουλιώτες ήταν μέρος της φάλαγγας. Καλύπτουν το έτος 1835, φάκελος 343

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα