@rxiomnimon - Integrated archival data management system

Ελληνικά English Français
Bookmark:(+)(-)


CLASSIFICATION SCHEME
Browse [Repository] GRGSA-LAR
Archives of Larisa
Browse [Fonds] GRGSA-LAR_EDU227
Αρχείο 1ου Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης  [1924 - 1996]
Το αρχείο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης καλύπτει τα έτη 1924 - 1996 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτ...

TopIDENTITY STATEMENT AREA

Reference code: GRGSA-LAR_EDU227

Title: Αρχείο 1ου Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης

Dates: 1924 - 1996

Level of description: Αρχείο

Extent and medium of the unit of description: 33 βιβλία, 9 κυτία, 37 φάκελοι.

TopCONTEXT AREA

Name of creator: 1ο Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης (6/θέσιο)

Administrative / Biographical history:

Το πρώτο σχολείο της Τσαριτσάνης ανεγέρθηκε το 1670 και άρχισε να λειτουργεί το 1690. Πρώτος δάσκαλος ήταν ο Τσαριτσανιώτης Νικόλαος Πεταλιάς, τον οποίο διαδέχθηκε ο επίσης Τσαριτσανιώτης Χρύσανθος Κουλούρης. Κατόπιν ο Αθανάσιος Θέμελης το 1725 ο Καστοριανός Σεβαστός Λεοντιάδης και μετά ο Τυρναβίτης Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος. Πολύ νωρίς καλλιεργήθηκαν τα γράμματα στα σχολεία της Τσαριτσάνης που έγιναν αρτιότερα και δίδαξαν σ' αυτό ονομαστοί δάσκαλοι. Από τα μισά του 18ου αιώνα τα εκπαιδευτήρια πήραν καινούργια μορφή και αναδιάρθρωσαν τους παιδευτικούς τους τομείς. Ο πρώτος γνωστός δάσκαλος που δίδαξε στο σχολείο μέχρι το 1798 ήταν ο Κυριάκος Οικονόμου πατέρας του Κων/νου Οικονόμου. Το σχολείο γνώρισε μεγάλη ακμή επί Κων/νου Κούμα (1798 -1802} και ακόμη μεγαλύτερη επί Κων/νου Οικονόμου (1805-1807). Το πρώτο σχολείο της Τσαριτσάνης θεωρείται από τα πιο παλιά της Πατρίδας μας
Το Δημοτικό Σχολείο μαζί με το Σχολαρχείο και το Σχολείο Θηλέων λειτουργούσαν ως κοινοτικά. Η συντήρηση και η μισθοδοσία των διδασκάλων γίνονταν από την τότε σχολική εφορία "εξ ιδίας περιουσίας και εκ δωρεών" των κατοίκων της κοινότητας και των περιχώρων.
Το 6/θέσιο δημοτικό σχολείο αρχικά στεγάζονταν στο Κοινοτικό διδακτήριο κοντά στην κεντρική Πλατεία. Αργότερα στεγάσθηκε μαζί με το Σχολείο θηλαίων στην Οικονόμειο Σχολή η οποία είχε ανεγερθεί το 1909.Το έτος 1929 κτίστηκε αυτοτελές διδακτήριο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου με έξοδα του κράτους και του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας Τσαριτσάνης. Το διδακτήριο αυτό, πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς το 1943. Ανοικοδομήθηκε εκ νέου το έτος 1950 με δαπάνες προερχόμενες από έρανο του Βασιλέως Παύλου , στο ίδιο σχέδιο, γιατί δεν είχε καταστραφεί η τοιχοποιία. Δαπανήθηκαν για την ανέγερση του 1.150.000 δραχμές και μόνο οι 200.000 διατέθηκαν από το Κράτος. Οι υπόλοιπες από τα έσοδα του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας Τσαριτσάνης. Το σχολείο είναι περιστοιχισμένο με ασβεστόκτιστο περίβολο και διαθέτει τον μεγαλύτερο αύλειο χώρο μεταξύ των σχολείων της περιοχής.
Το 1989 - 1990 κατασκευάστηκε καινούρια πτέρυγα στο διδακτήριο και προστέθηκαν έτσι δύο νέες αίθουσες διδασκαλίας και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Από το 2003 το σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο.

Immediate source of acquisition or transfer: Σήμερα, Τρίτη 6/6/2006, ο Θεόδωρος Παλιούγκας, αποσπασμένος καθηγητής στα ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Ιωάννη Σπυράκη, διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης, αρχειακό υλικό που αποτελείται από 33 βιβλία και φακέλους. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 407 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

TopCONTENT AND STRUCTURE AREA

Scope and content:

Το αρχείο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης καλύπτει τα έτη 1924 - 1996 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 33 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, κ.α. και 37 φακέλους με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

System of arrangement:

Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων"

TopCONDITIONS OF ACCESS AND USE AREA

Conditions governing access: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Conditions governing reproduction: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή

Language/scripts of material: Ελληνικά

TopALLIED MATERIALS AREA

Existence and location of originals: Αρχεία Ν. Λάρισας

TopDESCRIPTION CONTROL AREA

Archivist's Note: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2015

Rules or Conventions: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ])

Date of descriptions: Μάιος 2016

TopINDEX TERMS

Subjects:

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα