@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU248
Αρχείο Ανωτέρων-Μέσων-Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών ''Η Λαρισαϊκή''  [1951 - 1984]
Το αρχείο των Ανωτέρων - Μέσων - Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών "η Λαρισαϊκή" καλύπτει τα έτη 1951-1984 και περιλαμβάνει υλικό από όλες τις ει...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU248

Τίτλος: Αρχείο Ανωτέρων-Μέσων-Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών ''Η Λαρισαϊκή''

Χρονολογίες: 1951 - 1984

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 146 βιβλία, 1 φάκελος.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Ανώτεραι - Μέσαι - Κατώτεραι Τεχνικαί Σχολαί ''Η Λαρισαϊκή''

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Οι Ιδιωτικές Επαγγελματικές Σχολές "Η Λαρισαϊκή" ιδρύθηκαν το 1951 από τον Χρ. Γουμενόπουλο με σκοπό να καλύψουν το κενό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλία.
Αρχικά λειτούργησαν μέσες και κατώτερες τεχνικές σχολές (ημερήσιες και εσπερινές) αλλά το 1966 ιδρύθηκε και η Ανώτερη Σχολή Ηλεκτρονικών.
Στις Κατώτερες Τεχνικές Σχολές λειτουργούσαν τμήματα: α) μηχανικών, β) ηλεκτρολόγων, γ) μηχανικών αυτοκινήτων, και δ) υδραυλικών.
Η φοίτηση ήταν τετραετής για τους αποφοίτους δημοτικού σχολείου, και τριετής για αυτούς που είχαν τελειώσει την Α' και Β΄ Γυμνασίου. Η εισαγωγή γινόταν χωρίς εξετάσεις και το πτυχίο ήταν αναγνωρισμένο από το κράτος. Τα δίδακτρα επιδοτούνταν από το Υπουργείο Παιδείας. Οι απόφοιτοι έφεραν το τίτλο του "τεχνίτη"
Στις Σχολές Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης λειτουργούσαν τμήματα: α) μηχανολόγων, β) ψυκτικών εγκαταστάσεων, γ) χημικών, δ) τοπογράφων - γεωμετρών, ε) δομικών έργων, στ) ηλεκτρολόγων, ζ) ηλεκτρονικών, η) σχεδιαστών, θ) διακοσμητικών τεχνών, ι) ιατρικών επαγγελμάτων. Στις σχολές αυτές εισάγονταν χωρίς εξετάσεις όσοι είχαν απολυτήριο Γυμνασίου καθώς και οι απόφοιτοι ίδιας ειδικότητας κατωτέρων σχολών. Οι απόφοιτοι έφεραν τον τίτλο του "εργοδηγού".
Στην Ανώτερη Σχολή Ηλεκτρονικών η φοίτηση ήταν τριετής και ημερήσια. Η εισαγωγή στη σχολή γίνονταν με εξετάσεις στα μαθήματα της έκθεσης, της άλγεβρας, της γεωμετρίας - τριγωνομετρίας και της φυσικής-χημείας ενώ απαιτούνταν και απολυτήριο γυμνασίου. Για την απόκτηση του διπλώματος ενεργούνταν εξετάσεις ενώπιον ειδικής εξεταστικής επιτροπής ορισμένης από το Υπουργείο Παιδείας.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Δευτέρα 10/11/2008, ο Σταύρος Γουλούλης, προϊστάμενος των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από την κα Μεταξωτή Ιωακειμίδου, προϊσταμένη του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αρχειακό υλικό των Ανωτέρων - Μέσων - Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών "Η Λαρισαϊκή", που αποτελείται από 147 βιβλία. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 464 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο των Ανωτέρων - Μέσων - Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών "η Λαρισαϊκή" καλύπτει τα έτη 1951-1984 και περιλαμβάνει υλικό από όλες τις ειδικότητες και τα τμήματα που λειτουργούσαν. Αποτελείται από 146 βιβλία: μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, βιβλία ειδικού ελέγχου κ.α. και ένα φάκελο με ενημερωτικό υλικό της σχολής.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο σε 4 σειρές ανά κατηγορία εκπαίδευσης και εσωτερικά θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο σε 4 σειρές ανά κατηγορία εκπαίδευσης και σε υποσειρές ανά σχολή και ειδικότητα. Έτσι έχουμε:
Σειρά Ι. Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών (4 βιβλία)
Σειρά II. Σχολές Μέσης Τεχνικής Εκπαιδεύσεως
Υ/Σ Ι. Μέση Εσπερινή Σχολή Εργοδηγών Μηχανολόγων και Εργοδηγών Ηλεκτρολόγων (29 βιβλία)
Υ/Σ ΙΙ. Μέση Ημερήσια Σχολή Ηλεκτρονικών (11 βιβλία)
Υ/Σ ΙΙΙ. Μέση Ημερήσια Σχολή Εργοδηγών Χημικών (8 βιβλία)
Υ/Σ IV. Μέση Ημερήσια Σχολή Εργοδηγών Σχεδιαστών (10 βιβλία)
Υ/Σ V. Μέση Εσπερινή Σχολή Εργοδηγών Σχεδιαστών (10 βιβλία)
Υ/Σ VI. Μέση Ημερήσια Σχολή Εργοδηγών Τοπογράφων (7 βιβλία)
Υ/Σ VII. Μέση Ημερήσια Σχολή Εργοδηγών Δομικών Έργων (7 βιβλία)
Υ/Σ VIII. Μέση Εσπερινή Σχολή Εργοδηγών Δομικών Έργων (6 βιβλία)
Υ/Σ IX. Μέση Μονοτάξιος Σχολή Ραδιοτεχνιτών (9 βιβλία)
Υ/Σ X. Μέση Ημερήσια Σχολή Μικροβιολόγων (8 βιβλία)
Σειρά ΙΙΙ. Σχολές Κατωτέρας Εσπερινής Τεχνικής Εκπαιδεύσεως
Υ/Σ Ι. Κατωτέρα Εσπερινή Τεχνική Σχολή Μηχανοτεχνιτών - Ηλεκτροτεχνιτών (36 βιβλία)
Σειρά IV. Εσπερινό Τεχνικό Λύκειο.
Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2015

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ])

Χρονολογία περιγραφής: Απρίλιος 2016

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα