@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU032
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Γλαύκης  [1924 - 1990]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Γλαύκης (Σαρτζιλάρ), καλύπτει τα έτη 1924 - 1990 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU032

Τίτλος: Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Γλαύκης

Χρονολογίες: 1924 - 1990

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 29 βιβλία, 6 κυτία, 16 φάκελοι.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Δημοτικό Σχολείο Γλαύκης (3/θέσιο)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Δημοτικό Σχολείο στη Γλαύκη, υπήρχε ακόμα από την περίοδο της τουρκοκρατίας, και λειτουργούσε ως ιδιωτικό με δίδακτρα που κατέβαλλαν οι μαθητές. Συνέχισε, δε, να λειτουργεί ως ιδιωτικό μέχρι το 1895 οπότε και ιδρύθηκε Δημόσιο μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο. Το 1937 προήχθη σε διτάξιο και λειτούργησε από τότε με διδακτικό προσωπικό και 100-150 μαθητές ετησίως.
Από την ίδρυση του σχολείου και μέχρι το 1900 περίπου, για διδακτήριο χρησιμοποιούταν ένα παλιό εκκλησιαστικό οίκημα. Το 1900 ανεγέρθηκε, με δωρεά του Συγγρού, μονοτάξιο, λιθόκτιστο διδακτήριο που αποτελούταν από μία αίθουσα διδασκαλίας και δύο ευρύχωρα δωμάτια που χρησίμευαν ως οικία του δασκάλου και γραφείο. Από την προαγωγή του σχολείου σε διτάξιο, το 1939, ο χώρος αυτός κρίθηκε ανεπαρκής και άρχισαν οι εργασίες για κατασκευή νέου διδακτηρίου βάση σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και με χρήματα που προήλθαν από ενοικίαση του σχολικού κλήρου και από έρανο μεταξύ των κατοίκων του χωριού.
Το Μάιο του 1940 περατώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του διδακτηρίου και το επόμενο έτος προβλεπόταν η κατασκευή της στέγης. Δόθηκε μάλιστα και κρατική επιχορήγηση ύψους 50.000 δραχμών. Ο πόλεμος όμως ανέστειλε της εργασίες και ο μεγάλος σεισμός του 1941 ήρθε να καταστρέψει ολοσχερώς και τα δύο διδακτήρια, παλαιό και νέο.
Από το 1941-1946 το σχολείο λειτουργεί σε πρόχειρο ξύλινο παράπηγμα. Το 1946 κατασκευάζεται πρόχειρο πλινθόκτιστο διδακτήριο δύο αιθουσών διδασκαλίας, στο οποίο στεγάστηκε το σχολείο έως το 1950. Από το 1949 ξεκινά μία προσπάθεια, από τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και τους κατοίκους του χωριού για ανέγερση νέου τριτάξιου διδακτηρίου βάση σχεδίου ελαφράς αντισεισμικής δονήσεως. Στις αρχές του 1950 κατασκευάζονται τα θεμέλια και οι τοίχοι μέχρις του ύψους των παραθύρων, όμως οι πόροι του σχολικού ταμείου εξαντλούνται και το έργο μένει ημιτελές. Το διδακτήριο περαιώνεται με έρανο, και με επιχορηγήσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Ανοικοδομήσεως και την Πρόνοια στο τέλος του 1950 και το 1952 - 1953 ανεγείρονται αποχωρητήρια και κιγκλιδώματα.
Σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Γλαύκης στεγάζεται σ’ ένα ωραίο πετρόχτιστο κτίριο και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στην πλατεία. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως 4/θέσιο καθώς συγκεντρώνει μαθητές από τα χωριά Αναγέννηση - Μόδεστο - Μελία - Πρόδρομο και Νάματα.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Δευτέρα 28/3/2005, ο Θεόδωρος Παλιούγκας, αποσπασμένος υπάλληλος των ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Αθανάσιο Βογιατζή, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Γλαύκης Λάρισας, αρχειακό υλικό που αποτελείται από 29 βιβλία και από φακέλους με έγγραφα. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 197 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Γλαύκης (Σαρτζιλάρ), καλύπτει τα έτη 1924 - 1990 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 29 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, βιβλία πράξεων κ.α. και 16 φακέλους με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου, βιβλία υλικού κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων".

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή.

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή.

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.

Χρονολογία περιγραφής: Μάρτιος 2021

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα