@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU257
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου  [1899 - 1975]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου ( Μέγα Κεσερλί) καλύπτει τα έτη 1899 - 1975 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωσ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU257

Τίτλος: Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου

Χρονολογίες: 1899 - 1975

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 65 βιβλία.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου (10/θέσιο)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Από το 1892 μέχρι το καλοκαίρι του 1907 το Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου στεγαζόταν σε κοινοτικό κτίριο που βρισκόταν δίπλα στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης. Το Σεπτέμβριο του 1907 αποπερατώθηκε το διδακτήριο, που κτίστηκε με δαπάνες του Ανδρέα Συγγρού, παραπλεύρως του Ι. Ναού. Περιλαμβάνει 7 αίθουσες διδασκαλίας, 1 γραφείο και 3 διαδρόμους, συνολικής επιφάνειας 650 τ.μ..
Με την αρ. Υ.Α.-ΔΙΠΑΠ/Γ/48070/1774/12-9-80 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 949/τ΄Β΄/22-9-80 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τον Ν. 1469/50 διότι έχει αποπερατωθεί το 1907 ως τετρατάξιο με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Είναι κτίριο νεοκλασσικής μορφής, μοναδικό στην περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό τη λιτότητα και τη συμμετρία στη γενική του οργάνωση, σύμφωνα με την αντίληψη της κλασσικής αρχιτεκτονικής.
Τον Σεπτέμβριο του 2002 αποπερατώθηκε το καινούριο κτίριο, στο οποίο και στεγάζεται σήμερα το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Συκουρίου. Το κτίριο, που χρησιμοποιεί το Δημοτικό, περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίες, 2 γραφεία, αίθουσες: προβολών, πληροφορικής - βιβλιοθήκης, τεχνικών - φυσικών, ολοήμερου, τραπεζαρία και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Με την υπ' αριθμ. 1274/Β/11-04-2012 απόφαση προβιβάστηκε σε 12/θέσιο μετά τη συγχώνευσή του με τα Δημοτικά Σχολεία Όσσας και Πουρναρίου.
Με την υπ' αριθμ. πρωτ.: Φ.50/174/84570/Γ1/20-06-2013 απόφαση ορίστηκε ως Σχολείο με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Τρίτη 10/12/2009, ο Σταύρος Γουλούλης, προϊστάμενος των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Γιάννη Μυλωνά, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου, αρχειακό υλικό που αποτελείται από 65 βιβλία. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 482 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου ( Μέγα Κεσερλί) καλύπτει τα έτη 1899 - 1975 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 65 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, κ.α. απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Το υλικό του αρχείου ταξινομείται σε δύο σειρές με βάση τον παραγωγό του: σειρά Ι. Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου, σειρά ΙΙ Νυκτερινή Σχολή Συκουρίου.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Το υλικό του αρχείου ταξινομείται σε δύο σειρές με βάση τον παραγωγό του: σειρά Ι. Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου, σειρά ΙΙ Νυκτερινή Σχολή Συκουρίου.
Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ

Notes: Το αρχείο διαθέτει 1 παραλαβή με το εξής ΑΒΕ: 482.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2015

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ])

Χρονολογία περιγραφής: Απρίλιος 2016

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα