@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LER
Τοπικό Αρχείο Λέρου
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LER_PRI080
Αρχείο Νικήτα Μαράτου, Λεριού εμπόρου του 19ου αιώνα  [1760 - 1869]
Το Αρχείο Νικήτα Μαράτου περιλαμβάνει: Επιστολές 216, Δικαιοπρακτικά έγγραφα 128, Διάφορα 251, Κατάστιχα 7. Το βιβλίο «ΕΝΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LER_PRI080

Τίτλος: Αρχείο Νικήτα Μαράτου, Λεριού εμπόρου του 19ου αιώνα

Χρονολογίες: 1760 - 1869

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 595 λυτά έγγραφα και 7 κατάστιχα σε 1361 ψηφιακές εγγραφές (αρχεία TIF)

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Μαράτος, Νικήτας (1798 - 1869)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Νικήτας Μαράτος (1798 - 1869) γεννήθηκε στη Λέρο από πατέρα Σαντορινιό, το Νικόλαο Σούλο και μητέρα Λεριά, την Καλή Ποθητού. Σε ηλικία 12 ετών μεταβαίνει στη Σαντορίν, όπου εργάζεται στο φούρνο του νησιού. Λίγα χρόνια μετά τον βρίσκουμε στην Αλεξάνδρεια, ταμία στις εκεί επιχειρήσεις των αδερφών Τοσίτσα. Το 1825 εγκαθίσταται μόνιμα στη Λέρο, όπου ασχολέίται με το εμπόριο. Δημογέροντας Λέρου εκλέχτηκε το 1834.
Ο Νικήτας Μαράτος, υπήρξε ισχυρό οικονομικά και κοινωνικά μέλος της λεριακής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Οι οικονομικές του δραστηριότητες, εκτός από τα γύρω νησιά, έφταναν μέχρι την Κωνσταντινούπολη, το Κάϊρο, την Τεργέστη, τη Σμύρνη.
Το κύρος του στην τοπική κοινωνία της Λέρου του έδωδε την ευκαιρία να αναλάβει διάφορα αξιώματα στο νησί: Δημογέροντας, Επίτροπος Παιδείας, Πληρεξούσιος, Εγγυητής και Διαιτητής σε διάφορες υποθέσεις.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής:

Το Αρχείο του Νικήτα Μαράτου, Λεριού εμπόρου του 19ου αιώνα, βρέθηκε στο σπίτι που διέμενε στην ενορία Σταυρού, στον Πλάτανο Λέρου, από τον κ. Νικόλαο Φιλιππίδη.
Ο κ. Φιλιππίδης κάλεσε τον Λεριό μαθηματικό και ιστορικό ερευνητή Θεόδωρο Θεοδώρου να ταξινομήσει και να μελετήσει το Αρχείο, το οποίο αφορά κυρίως σε οικονομικές υποθέσεις του εμπόρου Νικήτα Μαράτου.
Έγιναν, παράλληαλα, διάφορες διερευνητικές προσπάθεις από τον κ. Φιλιππίδη για να εκδοθεί το Αρχείο από το Δήμο Λέρου, με προϋπόθεση να κατατεθεί στο Τοπικό Αρχείο Λέρου. Η χρηματοδότηση δεν έγινε και η έκδοτική εκείνη προσπάθεια ναυάγησε. Ωστόσο, η προοπτική αυτή ώθησε τους μελετητές στην ολοκλήρωση των εργασιών τους, τις οποίες ανάλαβε να αξιοποιήσει ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου, ο οποίος χρηματοδότησε την έκδοση "ΕΝΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ - Πέντε μελέτες με βάση το Αρχείο Ν. Μαράτου", το 2005.
Τελικά όλο το Αρχείο παραδόθηκε από τον κ. Φιλιππίδη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου και φυλάσσεται, εκτός από το Κατάστιχο του Επισκόπου Σαντορίνης Γαβριήλ (1768 - 1814), των ετών 1769 - 1779, με σημειώσεις του 1813 στα λευκά μέρη από τον ανηψιό του Νικήτα Μαράτο.

Διαδικασία πρόσκτησης: Το καλοκαίρι του 2010 ο προϊστάμενος του Τοπικού Αρχείου Λέρου Κώστας Ασλανίδης, ζήτησε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παραχώρηση αντιγράφων του Αρχείου Ν. Μαράτου στα ΓΑΚ-Τοπικό Αρχείο Λέρου. Η απάντηση ήταν θετική και αφού ψηφιοποιήθηκε το σύνολο εγγράφων και καταστίχων του Αρχείου, εστάλη στη Λέρο, σε 6 DVDs, στις 24-11-2010.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το Αρχείο Νικήτα Μαράτου περιλαμβάνει: Επιστολές 216, Δικαιοπρακτικά έγγραφα 128, Διάφορα 251, Κατάστιχα 7.
Το βιβλίο «ΕΝΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ - Πέντε μελέτες με βάση το αρχείο του Νικήτα Μαράτου" (2005)

Προσθήκες υλικού: Δεν αναμένονται άλλες προσθήκες

Σύστημα ταξινόμησης: Το αρχείο έχει ταξινομηθεί σε 4 φακέλους, που αντιστοιχούν στο είδος των τεκμηρίων, χρονολογικά (Επιστολές, Δικαιοπρακτικά, Διάφορα, Κατάστιχα)

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνική

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις: Πολλά έγγραφα είναι εφθαρμένα και ημικατεστραμμένα.

Εργαλεία έρευνας: Διατίθενται: α) Στοιχεία στο Γενικό Ευρετήρο και β) Ειδικό διάγραμμα διάρθρωσης του Αρχείου

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίιωσης), Β. Κων/ντίνου 48, 116 35 Αθήνα, Τηλ. 210 72739000-3, Fax. 210 7246824

Δημοσιεύσεις / Βιβλιογραφία:

α) Μέρος του Αρχείου αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από τους μελετητές: Δημήτρη Δημητρόπουλο, Ευδοκία Ολυμπίτου, Βασίλειο Κρεμμύδα, Μαρίνα Βενιάδου και Θεόδωρο θεοδώρου, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκδοση: "ΕΝΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ", Αθήνα 2005
β) "Τα πυργόσπιτα της Λέρου", Κώστας Ασλανίδης, ΛΕΡΙΑΚΑ ΝΕΑ, αρ.φύλλου 400, Ιανουάριος 2010

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενα Τοπωνύμια:

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα