@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LER
Τοπικό Αρχείο Λέρου
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LER_PRI069
Προσωπικό Αρχείο του Λεριού ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά   [1963 - 2010]
Δημοσιεύματα για το έργο του σε εφημερίδες και περιοδικά Αυστραλίας, Αγγλίας, Ελλάδας. Βραβεύσεις, Ομιλία Καλλιόπης Θεοδώρου για τη ζωή τ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LER_PRI069

Τίτλος: Προσωπικό Αρχείο του Λεριού ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά

Χρονολογίες: 1963 - 2010

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 7 φάκελοι με λυτά έγγραφα, 4 βιβλία, 29 φωτογραφίες

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Τσαλουμάς, Δημήτρης

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Δημήτρης Τσαλουμάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέρο της Δωδεκανήσου.Φοίτησε σε ελληνικά και ιταλικά σχολεία στο νησί του και στη Ρόδο, ως το 1942. Δέκα χρόνια αργότερα, με … κάποια ενθάρρυνση εκ μέρους των χωροφυλάκων της απελευθέρωσης, κατέφυγε στο εξωτερικό, στην Αυστραλία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και δίδαξε στα εκεί πολιτειακά σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, ως το 1982. Δίδαξε επίσης σε διάφορα Πανεπιστήμια (Μελβούρνης, Οξφόρδης), με την ιδιότητα του wtiter-in-residence.
Εκτός από τα ελληνικά ποιητικά του βιβλία, συγκεντρωμένα σε δύο τόμους, με τον τίτλο "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ", από τις εκδόσεις Σοκόλη,και Owl Publishing-Melbourne, έχει γράψει και έξι αγγλόφωνες συλλογές.
Το 1983, μια επιλογή απ' τα ελληνικά του ποήματα, μεταφρασμένα στα αγγλικά από τον Philip Grungy, με τον τίτλο "The Observatory", κέρδισε το Α΄ βραβείο αγγλικής λογοτεχνίας της Εθνικής Επιτροπής Βιβλίου Αυστραλίας.
Το 1995 τιμήθηκε με τις διακρίσεις Patrick White Award και Wesley M. Wright Award, το 2000 με το John Bray Award του διεθνούς φεστιβάλ της Αδελαΐδας;.
Το 2011 του απονεμίθηκε η ανώτατη διάκριση Emeritus Award του Αυστραλιανού Συμβουλίου και το 2003 το Christopher Brennan Award της Εθνικής Εταιρίας Συγγραφέων της Αυστραλίας.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου: Δημοσιεύματα για το έργο του σε εφημερίδες και περιοδικά Αυστραλίας, Αγγλίας, Ελλάδας. Βραβεύσεις, Ομιλία Καλλιόπης Θεοδώρου για τη ζωή του ποιητή, Ποιητική συλλογή: «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ» (τόμοι 2), Χειρόγραφα της ποιητικής συλλογής «ΔΙΨΑ» (2009), Η έκδοση της ποιητικής συλλογής "ΔΙΨΑ", Ποιητική συλλογή "Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡ ΣΑΚΗ", 20 φωτογραφίες του ποιητή (και σε CD)

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνική, Αγγλική, Σουηδική

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Τοπικό Αρχείο Λέρου

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενα Πρόσωπα / Οργανισμοί:

Σχετιζόμενα Τοπωνύμια:

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα