@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LER
Τοπικό Αρχείο Λέρου
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LER_PRI092
Αρχείο οικογένειας Μαρκόπουλου  [1850 - 2011]
Βιογραφικά στοιχεία μελών της οικογένειας Μακόπουλου και Κανδιόγλου, Γενεαλογικά Δέντρα οικογενειών Μαρκόπουλου και Κανδιόγλου, Διάφορα έ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LER_PRI092

Τίτλος: Αρχείο οικογένειας Μαρκόπουλου

Χρονολογίες: 1850 - 2011

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 13 έγγραφα, 116 φωτογραφίες, 4 αποσπάσματα εκδόσεων

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Οικογένεια Μαρκόπουλου

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Το αρχείο διασώθηκε και διατηρήθηκε από τον κ. Μανόλη Μάμπρο, το γένος Μαρκόπουλου.
Οι Μαρκόπουλοι, όπως και πολλοί άλλοι Λέριοι δραστηριοποιήθηκαν στην Αίγυπτο, από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Σωτήρης Μαρκόπουλος ήταν αδερφός του Θεολόγου Μαρκόπουλου, του γνωστού Μεγάλου Ευεργέτη εκπαιδευτηρίων και εκκλησίας της Λέρου (Νικολαΐδειο Παρθεναγωγείο, Δημοτικό Σχολείο Ξηροκάμπου, Γηροκομείο, Άγ. Θεολόγος Λακκιού, Ι.Ν. Σωτήρος Χριστού).
Ο Σωτήρης παντρεύτηκε την Μαριγώ Παπαγιαννούς και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γεώργιο (1870 - Αθήνα 1949), τον Κωστή (1872 - Λέρος 1945), τον Εμμανουήλ (Λέρος 1874 - Αλεξάνδρεια 1993), Ειρήνη (Λέρος 1885 - Κάιρο 1927) και τον Γιακουμή, που πέθανε νέος.
Ο Σωτήρης Μαρκόπουλος απέκτησε μεγάλη περιουσία στην Αίγυπτο.
Μετά το θάνατό του, ο γιος του Γιώργος ανέλαβε τη διαχείρισή της. Ήταν πλούσιος κτηματίας. Το τραίνο της γραμμής Κάιρο - Αλεξάνδρεια έκανε 20 λεπτά να διασχίσει τα κτήματα των Μαρκοπουλαίων. Όταν επισκεπτόταν τη Λέρο έμενε στο Κριθώνι. Οι Λεριοί λένε πως ήταν ψηλός, αδύνατος, σκληρός άνθρωπος.
Ο Μανόλης και ο Κωστής ζούσαν την καλή ζωή. Ο Κωστής ήταν στενός φίλος του Παρίση Μπελλένη, Μεγάλου Ευεργέτη της Λέρου (Μπέλλένειο Γυμνάσιο). Αγαπούσε τον τζόγο και επισκεπτόταν συχνά το Monde Carlo.
Ο Μανόλης ταξίδευε ανά την Ευρώπη, κυρίως στο Παρίσι, στη Ρώμη και στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν υπέρκομψος, δυνατός, όμορφος, μυστακοφόρος. Έπαιζε χαρτιά, αγαπούσε το χορό, την ιστιοπλοΐα και τις γυναίκες. Παντρεύτηκε τη Φωετινή Κανδιόγλου, κόρη του Γεωργίου Κανδιόγλου και της Φωτεινής Μαλαχία, κόρης του Δημάρχου Λέρου Εμμανουήλ Μαλαχία. Έμεναν στο Κάιρο και έρχονταν για διακοπές στη Λέρο. Απέκτησαν πέντε παιδιά: το Σωτήρη (Αλεξάνδρεια 1907 - Κογκό 1952), την Άννα (Λέρος 1909 - Γλυφάδα 1992), Μαίρη (Αλεξάνδρεια 1910 - Γλυφάδα 1996), το Γιώργο (Αλεξάνδρεια 1912 - Πατήσια 1985), Καίτη (Λέρος 1919 - Ρώμη 1962).
Η αδελφή τους, η Ειρήνη, παντρεύτηκε τον καλύμνιο γιατρό Μικέ Κουτούζη. Έκαναν τρία παιδιά: το Σωτήρη (Κάιρο 1907 - Παρίσι 1965), το Γιάννη (Κάιρο 1910) και τη Μαρία (Κάιρο 1915 - Αθήνα 1995).
Ο Γιώργος Μαρκόπουλος το 1922, για άγνωστους λόγους, αποθήκευσε όλη την περιουσία των Μαρκοπουλαίων στην Τράπεζα. Πήρε όλα τα μετρητά, ακόμα και τα χρυσαφικά της Ειρήνης και έφυγε στη Νότια Αμερική. Όταν οι τράπεζες ζήτησαν να πληρωθούν, τα υπόλοιπα αδέρφια προσπάθησαν να πουλήσουν μέρος της περιουσίας, πράγμα αδύνατο, διότι ο Γιώργος ήταν ο μόνος πληρεξούσιος. Ετσι, ενώ θα αρκούσε ένα μικρό μέρος της για να αποσβεστούν τα χρέη, κατασχέθηκε ολόκληρη. Οι πάμπλουτοι Μαρκόπουλοι, που δεν είχαν δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή τους, φτώχεψαν εν μια νυχτί.
Ο Κωστής, κατέφυγε στη Λέρο, χωρίς καθόλου λεφτά.. Με τον αδερφό του Μανόλη, που έμενε στσην Αγία Μαρίνα, δεν είχε καμιά επαφή. Το 1937 το περιέθαλψε και τον στέγασε στον Πλάτανο το Καλλάκι Μπουλαφέντη. Πέθανε το 1945, κάτω από τραγικές συνθήκες.
Ο Γιώργος, την ίδια εποχή, κατοικούσε στην Αθήνα, με τη σύζυγό του Μαρία Ρούσσου, την οποία σκότωσαν οι αντάρτες το 1947, στο εξοχικό τους στην Κηφισιά.
Ο Μανόλης με την οικογένειά του πήγαν να μείνουν στη Λέρο, όπου υπήρχε ακίνητη περιουσία στο όνομα της γυναίκας του Φωτεινής. Τους συνέδραμε επίσης και ο πεθαιρός του Γεώργιος Κανδιόγλου. Μετά από διαμονή δύο περίπου ετών στη Λέρο (1922 -1924), έφυγαν πίσω στην Αίγυπτο και εγκαταστάθηκαν στην Αλεξάνδρεια. Το 1929 ο Μανόλης πήγε να εργαστεί στη Λιβύη, σε πειχειρήσεις του πεθερού του, ο οποίος συνεργαζόταν ως έμπορος και κτηματίας με τον αδερφό του, Μανόλη Κανδιόγλου.
Τα παιδιά φοτούσαν στο Lycee Francais. Ο Σωτήρης πήρε δίπλωμα λογιστικής-στενογραφίας, η Άννα ραπτικής,η Μαίρη έγινε νοσοκόμα τοτ Ερυθρού Σταυρού και ο Γιώργος έγινε λογιστής.
Το Σωτήρη, όταν μεγάλωσε (1930), τον πήρε ο θείος του, ο Αγγέλου, στο Stanleyville του Κογκό για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια που ζούσε στην Αλεξάνδρεια. Πέθανε εκεί άτεκνος.
Η Άννα παντρεύτηκε τον Nikolas Mambro, ο οποίος έμενε απέναντι από το σπίτι της. Την επομένη του θανάτου του Μανόλη Μαρκόπουλου, ήρθε με τους γονείς του και τη ζήτησε. Η Άννα δέχτηκε να κάνουν τον αραβώνα μετά τα 40 του πατέρα της. Παντρεύτηκαν το 1933 και έμειναν στο σπίτι του Νικόλα, μαζί με τους γονείς του. Το 1947, όταν γεννήθηκε το Νελλάκι (Μανόλης Μάμπρος), άλλαξαν σπίτι και έμεναν κοντά στην Κοπτική Εκκλησία. Στο σπίτι αυτό έμειναν για λίγο, γιατί κατά την Άννα η γειτονιά δεν ήταν ασφαλής. Έτσι μετακόμισαν στο Quarter Latin. Ο Νικόλας δούλεψε στην αρχή με τον πατέρα του στο Χτηματιστήριο και αργότερα , με τον Γιώργο Μυλωνά, στο σινεμά Mohamed Ali.
Κάθε καλοκαίρι, από το 1952 και μετά, η Άννα έπαιρνε τον Νέλλο και έκαναν τρεις μήνες διακοπές στη Λέρο, στην Αθήνα και στη Ρόδο. Το 1962, υπό την ασφυχτική πίεση των γεγονότων στη Αίγυπτο, έφυγαν οριστικά και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Το 1970 ο Νικόλας και η Άννα μετεγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Λέρο, όπου η Άννα δίδασκε Γαλλικά και Μουσική. Ήταν πλέον για του Λεριούς η Madame Anna.
Η Μαίρη δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ήρθε με το Γιώργο το 1962 στην Αθήνα, αγόρασαν ένα σπίτι στα Πατήσια και έμειναν μαζί, ως το θάνατο του Γιώργου.
Ο Γιώργος, όταν ζούσαν ακόμα στην Αίγυπτο, εκλήθη να πάει στον πόλεμο. Πολέμησε στη Μέση Ανατολή από το 1943 ως το 1945, ως Έλληνας στρατιώτης, υπό τις διαταγές των Βρατανών. Παρέμεινε ανύπαντρος. Δούλεψε ως λογιστής σε διάφορες εταιρίες.
Η Καίτη Παντρεύτηκε στην Αλεξάδρεια το 1947 έναν πάμπλουτο Ιταλό, τον Ούγκο Ράμα. Τον είχε συναντήσει σε ένα ξενοδοχείο. Ο Ούγκο μόλις την είδε κεραυνοβολήθηκε από την ομορφιά της και αμέσως πήγε και τη ζήτησε. Έζησε μια πολύ άνετη και καλή ζωή στην Ιταλία. Πέθανε αρκετά νέα από την καρδιά της, άτεκνη.
Ο νεαρός Νέλλος (Μανόλης Μάμπρος εγάστηκε σε διάφορες τουριστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Ως υπεύθυνος διυπειρωτικών ταξιδίων στην εταιρία "MANOS TRAVEL AE", ως Γενικός Δ/ντής του ξενοδοχείου "ELIKI" ιδιοκτησίας της "TRAVEL MANOS AE", ως Πληρεξούσιος Γενικός Διαχειριστής της Προντιτούρ Ελλάς ΕΠΕ. θυγατρικής της γαλλικής εταιρίας Prodintour S.A. Γενικός Διευθυντής του μισθωμένου από την ως άνω εταιρία ξενοδοχείου "IRIA MARE", στο Ναύπλιο. Από το 2003 είναι υπεύθυνος γραφείου γενικού τουρισμού με την ονομασία "PRODINTOUR".

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής: Το αρχείο της οικογένειας μαρκόπουλου διασώθηκε και διατηρήθηκε από τον κ. Μανόλη Μάμπρο, το γένος Μαρκόπουλου. Το δώρησε σε ψηφιακή μορφή στα ΓΑΚ-Τοπικό Αρχείο Λέρου.

Διαδικασία πρόσκτησης: Δωρεά, στις 1-2-2012

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου: Βιογραφικά στοιχεία μελών της οικογένειας Μακόπουλου και Κανδιόγλου, Γενεαλογικά Δέντρα οικογενειών Μαρκόπουλου και Κανδιόγλου, Διάφορα έγγραφα, Φωτογραφίες, Αποσπάσματα από βιβλία με αναφορές σε πρόσωπα της οικογέναις Μαρκόπουλου

Προσθήκες υλικού: Αναμένεται προσθήκη υλικού.

Σύστημα ταξινόμησης: Η ταξινόμηση έγινε ανά είδος τεκμηρίου και επιμέρους ανά γόνο της οικογένειας.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις: Το αρχείο βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχείο Μανόλη Μάμπρου

Εντοπισμός αντιγράφων: ΓΑΚ-Τοπικό Αρχείο Λέρου

Δημοσιεύσεις / Βιβλιογραφία: Δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα του νησιου "ΛΕΡΙΑΚΑ ΝΕΑ"

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Κώστας Ασλανίδης

Χρονολογία περιγραφής: 7-6-2012

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενα Τοπωνύμια:

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα