@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU166
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Μεγάλου Μοναστηρίου  [1916 - 1994]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Μεγ. Μοναστηρίου καλύπτει τα έτη 1916 - 1994 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU166

Τίτλος: Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Μεγάλου Μοναστηρίου

Χρονολογίες: 1916 - 1994

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 59 βιβλία, 3 κυτία, 12 φάκελοι.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Δημοτικό Σχολείο Μεγάλου Μοναστηρίου (2/θέσιο)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Το Δημοτικό Σχολείο Μεγ. Μοναστηρίου άρχισε να λειτουργεί το 1909 ως 3/τάξιο.
Μέχρι το 1908 το χωριό ονομαζόταν Σαλασλάρ και αποτελούνταν από τα ελάχιστα οικίματα που χρησιμοποιούσαν οι κολλίγοι του τσιφλικά Στεφανοβίκη, που εργάζονταν εκεί. Το 1907 εγκαταστάθηκαν σ΄αυτό πρόσφυγες από το χωριό Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας και ίδρυσαν το σημερινό Μεγάλο Μοναστήρι και το σχολείο.
Το διδακτήριο θεμελιώθηκε το 1930 και αποπερατώθηκε το 1932.Το 1955-56 περιφράχθηκε ο προαύλιος χώρος και φυτεύτηκαν δενδρα στον σχολικό κήπο.Το 1957 το διδακτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς, κρίθηκε ακατάλληλο και εγκαταλήφθηκε. Τα μαθήματα συνεχίζονταν σε σκηνές και σε λυόμενα. Το Μάρτιο του 1966 έγιναν τα εγκαίνια του νεόδμητου διδακτηρίου.
Το 2/θ Δ.Σ. Μεγ. Μοναστηρίου συνεννώθηκε με το 1/θ Δ.Σ. Αγναντερής το 2011, (αρ.αποφ. 71338/ΔΥ Υπ. Παιδείας, ΦΕΚ 1573/27-6-2011, τευχ. Β').

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Δευτέρα 20/2/2006, ο Θεόδωρος Παλιούγκας, υπάλληλος των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Γεώργιο Ζυγογιάννη, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μεγ. Μοναστηρίου Λάρισας, αρχειακό υλικό που αποτελείται από 59 βιβλία και φακέλους με έγγραφα. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 341 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Μεγ. Μοναστηρίου καλύπτει τα έτη 1916 - 1994 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 59 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, βιβλία πράξεων κ.α. και 12 φακέλους με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Το αρχείο αποτελείται από 4 σειρές:
Σειρά Ι. Δημοτικό Σχολείο Μεγ. Μοναστηρίου,
Σειρά ΙΙ. 1/θέσιο Νηπιαγωγείο Μεγ. Μοναστηρίου,
Σειρά ΙΙΙ. 2/τάξιον Νυκτερινόν Σχολείον Μεγ. Μοναστηρίου,
Σειρά IV. Κέντρο Επιμορφώσεως Ενηλίκων Μεγ. Μοναστηρίου.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Το αρχείο αποτελείται από 4 σειρές:
Σειρά Ι. Δημοτικό Σχολείο Μεγ. Μοναστηρίου, (55 βιβλία, 10 φάκελοι)
Σειρά ΙΙ. 1/θέσιο Νηπιαγωγείο Μεγ. Μοναστηρίου, (1 βιβλίο, 1 φάκελος)
Σειρά ΙΙΙ. 2/τάξιον Νυκτερινόν Σχολείον Μεγ. Μοναστηρίου,(3 βιβλία)
Σειρά IV. Κέντρο Επιμορφώσεως Ενηλίκων Μεγ. Μοναστηρίου, (1 φάκελος).
Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων".

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2017

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ])

Χρονολογία περιγραφής: Απρίλιος 2018

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα