@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU028
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου  [1919 - 1999]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου καλύπτει τα έτη 1919 - 1999 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση και λει...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU028

Τίτλος: Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου

Χρονολογίες: 1919 - 1999

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 61 βιβλία, 10 κυτία, 23 φακέλους, εποπτικό υλικό, μικροφίλμ, 3 μηχανές προβολής.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου (6/θέσιο)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου ιδρύθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες, το 1865, από την Ελληνική Κοινότητα Δαμασίου και λειτούργησε ως μονοτάξιο κοινοτικό. Στεγάστηκε μέχρι το 1908 σε ένα παλιό κοινοτικό οίκημα το οποίο κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε νέο διδακτήριο.
Από το 1911 - 1914 το σχολείο λειτούργησε ως Ελληνική Αστική Σχολή Δαμασίου υπαγόμενη στην ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας.
Το 1914 άρχισε να λειτουργεί ως δημόσιο διτάξιο και το 1925 συγχωνεύθηκε με το μονοτάξιο σχολείο θηλέων και προήχθη σε 3/τάξιο μεικτό.
Το 1929 το σχολείο εφοδιάστηκε με πολλά εποπτικά μέσα και πλούσια βιβλιοθήκη.
Το 1937 αποφασίστηκε η ανέγερση νέου διδακτηρίου σε γήπεδο ιδιοκτησίας του σχολικού ταμείου. Η εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1938 με σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Χρειάστηκε μάλιστα να εκποιηθούν 80 στρέμματα γεωργικού κλήρου του σχολικού ταμείου για να βρεθούν οι πόροι για το έργο αυτό. Το 1940 ο πρόεδρος της σχολικής Εφορείας παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στον Υπουργό Παιδείας και πέτυχε επιχορήγηση 300.000 δραχμών για την αποπεράτωση του διδακτηρίου. Η πίστωση κατατέθηκε στην τράπεζα όμως, συνέπεσε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, δεδομένης της κατάστασης, υπολειτουργούσε ενώ υπέστη και πολλές καταστροφές.
Το 1952 το παλαιό διδακτήριο κρίθηκε ετοιμόρροπο από τις υπηρεσίες Πολεοδομικού Γραφείου Λαρίσης κ διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση των μαθητών. Τότε ο Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ.) Δαμασίου συνείσφερε ικανά χρηματικά ποσά προς ενίσχυση του σχολικού ταμείου και περατώθηκαν, το Νοέμβριο του 1952, στο νέο διδακτήριο, 3 αίθουσες στον κάτω όροφο, ενώ τον επόμενο χρόνο προστέθηκε άλλη μία αίθουσα που στέγασε το Νηπιαγωγείο Δαμασίου.
Μέχρι το 1955 και ανάλογα με τους πόρους του σχολικού ταμείου, συνεχίζονταν και ολοκληρώνονταν οι εργασίες μέχρι να παραδοθεί στην κοινότητα Δαμασίου το μεγάλο διώροφο διδακτήριο που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, οπότε και υπέστη σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα και κρίθηκε πλέον ακατάλληλο για χρήση. Το σχολείο κατεδαφίστηκε.
Κτιριακό συγκρότημα στο στρατόπεδο «Σχοινά» στον Τύρναβο παραχώρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη στέγασης του δημοτικού σχολείου Δαμασίου.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Παρασκευή 18/3/2005, ο Θεόδωρος Παλιούγκας, αποσπασμένος υπάλληλος των ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Ανδρέα Αγραφιώτη, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου Ελασσόνας, αρχειακό υλικό που αποτελείται από 61 βιβλία και φακέλους με έγγραφα. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 192 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου καλύπτει τα έτη 1919 - 1999 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 61 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, βιβλία πράξεων κ.α. και 23 φακέλους με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου. Το αρχείο περιέχει επίσης, εποπτικό υλικό, μικροφίλμ και 3 μηχανές προβολής.
Το υλικό του αρχείου ταξινομείται σε δύο σειρές με βάση τον παραγωγό του: σειρά Ι. Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, σειρά ΙΙ. Νυκτερινό Σχολείο Δαμασίου.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Το υλικό του αρχείου ταξινομείται σε δύο σειρές με βάση τον παραγωγό του: σειρά Ι. Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, σειρά ΙΙ Νυκτερινό Σχολείο Δαμασίου.
Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου, βιβλία υλικού κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων".

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή.

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ]).

Χρονολογία περιγραφής: Μάρτιος 2021.

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα