@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU023
Αρχείο 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου  [1907 - 1952]
Το αρχείο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου καλύπτει τα έτη 1907 - 1952 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU023

Τίτλος: Αρχείο 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου

Χρονολογίες: 1907 - 1952

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 20 βιβλία.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: 3ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου (6/θέσιο)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1894 και στεγάστηκε αρχικά σε κτήριο που προορίζονταν να στεγάσει την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής Τυρνάβου. Το 1926 μεταφέρθηκε και στεγάστηκε στο κτήριο που διατηρούσε το Ελληνικό Σχολείο Τυρνάβου. Το οίκημα ήταν παλιό και στέγαζε παλαιότερα την Ιερά Μητρόπολη Τυρνάβου. Το 1952 με την κατάργηση των Ελληνικών Σχολείων, στεγάστηκε σ' αυτό και το Γυμνάσιο Τυρνάβου.
Μέχρι το 1952 το σχολείο λειτουργούσε ως 3/τάξιο, με τις τέσσερις μικρότερες τάξεις, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού και ανεπάρκειας αιθουσών και οι μαθητές των δύο μεγάλων τάξεων μεταγραφόταν στα άλλα δύο σχολεία της πόλης. Από το 1552 έως το 1956 το σχολείο λειτουργούσε ως εξατάξιο απογευματινό, καθόσον της πρωινές ώρες λειτουργούσε στο διδακτήριο αυτό το γυμνάσιο.
Το διδακτήριο ήταν διώροφο, πλινθόκτιστο και αποτελούνταν από έξι αίθουσες διδασκαλίας και τρία γραφεία, βοηθητικούς χώρους, μαγειρεία και υπόγειο. Επίσης είχε μεγάλη, περιφραγμένη αυλή,1500 τ.μ., ένα μεγάλο υπόστεγο που χρησιμοποιούταν ως γυμναστήριο και σχολικό κήπο 133 τ.μ. όπου καλλιεργούνταν λουλούδια, λαχανικά και δέντρα.
Το καινούριο διδακτήριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 με δωρεά της οικογένειας Ευθυμίας Γουνιτσιώτη.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Πέμπτη 3/3/2005, ο Θεόδωρος Παλιούγκας, αποσπασμένος υπάλληλος των ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Χρήστο Μπαράκο, διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου Λάρισας, αρχειακό υλικό που αποτελείται από 19 βιβλία. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 186 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου καλύπτει τα έτη 1907 - 1952 και αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 19 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου και βιβλία πιστοποιητικών σπουδής
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή.

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ]).

Χρονολογία περιγραφής: Μάιος 2021.

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενα Πρόσωπα / Οργανισμοί:

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα