@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU191
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Δρυμού (Δρυάνοβο)  [1943 - 1998]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δρυμού καλύπτει τα έτη 1943-1998 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση και λειτουρ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU191

Τίτλος: Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Δρυμού (Δρυάνοβο)

Χρονολογίες: 1943 - 1998

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 46 βιβλία, 3 κυτία, 9 φάκελοι.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Δημοτικό Σχολείο Δρυμού (2/θέσιο)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Το σχολείο κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας λειτούργησε υποτυπωδώς. Διδακτήριο δεν υπήρχε. Οι μαθητές του σχολείου άλλες φορές στεγάζονταν στον νάρθηκα της εκκλησίας του χωριού και άλλες σε ιδιωτικά κτίρια.
Μέχρι το έτος 1860 οι γέροντες και ο πρόκριτοι, του χωριού υποχρέωναν τον παπά της ενορίας να διδάσκει στους μαθητές, την Οκτάηχον, το Ψαλτήριο και τις Πράξεις των Αποστόλων .Τα βιβλία αυτά αναπλήρωναν τα σημερινά βιβλία της Γλώσσας. Οι μαθητές μάθαιναν λίγη ανάγνωση γραφή και αριθμητική. Το έτος 1872 οι κάτοικοι του χωριού, έκαναν έρανο μεταξύ τους και με το συγκεντρωθέν ποσό έχτισαν ένα μικρό οίκημα συνεχόμενο με την εκκλησία του χωριού και εκεί στεγάζονταν το σχολείο μέχρι το έτος 1931.
Στα μέσα του χρόνου αυτού, σε κατάλληλο οικόπεδο και με δαπάνες της Κοινότητας Δρυανόβου και με μικρή βοήθεια από το κράτος, ανεγέρθηκε 1)θέσιο διδακτήριο με σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο στεγάστηκαν οι μαθητές του σχολείου. Από το 1860 και μέχρι της απελευθέρωσης της επαρχίας από τον τουρκικό ζυγό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912 — 1913, οι πρόκριτοι του χωριού για καλύτερη μόρφωση των μαθητών, δεν προσλάμβαναν τους εκάστοτε ιερείς ως δασκάλους, αλλά δασκάλους απόφοιτους του σχολαρχείου ή και αποφοίτους της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, αν δεν υπήρχαν οι από του Σχολαρχείου, και τους πλήρωναν από το εκκλησιαστικό Ταμείο ή από άλλους πόρους. Πολλές φορές οι δάσκαλοι πληρώνονταν από τις Μητροπόλεις ή από τα Ελληνικά Προξενεία.
Το 1914 το σχολείο Δρυάνοβου αναγνωρίστηκε από το κράτος ως δημόσιο
Το 1899 και 1900 το Σχολείο έμεινε κλειστό γιατί στο χωριό στρατοπέδευαν τουρκικά στρατεύματα.
Τα έτη 1943 και 1944 το σχολείο ήταν κλειστό λόγω της κατοχής. Από το 1945 και μέχρι το 1962 το σχολείο λειτούργησε κανονικά, ενώ βελτιώθηκε κτιριακά καθώς προστέθηκε και δεύτερη αίθουσα διδασκαλίας.
Το 2011, με την υπ. αρ. 71338/Δ.Υ. απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 1573/27-6-2011), το 2/θ Δ.Σ. Δρυμού συγχωνεύθηκε με τα: 1ο 6/θ Δ.Σ.Ελασσόνας, 1/θ Δ.Σ. Κεφαλόβρυσου, 3/θ Δ.Σ. Γαλανόβρυσης - Σταφανόβουνου σε μία σχολική μονάδα, το 1ο 8/θ Δ.Σ. Ελασσόνας.
Το 2016 εγκαινιάστηκε το νέο διδακτήριο του 1ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, δυναμικότητας 225 μαθητών με 10 αίθουσες διδασκαλίας.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Παρασκευή 17/3/2006, ο Σταύρος Γουλούλης, προϊστάμενος των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Γεώργιο Καφανέλη, διευθυντή του 2/θεσιου Δημοτικού Σχολείου Δρυμού, αρχειακό υλικό που αποτελείται από 46 βιβλία και φακέλους έγγραφα. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 367 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δρυμού καλύπτει τα έτη 1943-1998 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 46 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα κ.α. και 9 φακέλους με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Το αρχείο χωρίζεται σε 3 σειρές όσοι και οι παραγωγοί του υλικού:
Σειρά Ι. Δημοτικό Σχολείο Δρυμού,
Σειρά ΙΙ. Νυκτερινόν Σχολείον Δρυμού
Σειρά ΙΙΙ. Κέντρο Επιμορφώσεως Ενηλίκων Δρυμού.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Το αρχείο χωρίζεται σε 3 σειρές όσοι και οι παραγωγοί του υλικου:
Σειρά Ι. Δημοτικό Σχολειο Δρυμού, (40 βιβλία, 8 φάκελοι)
Σειρά ΙΙ. Νυκτερινόν Σχολείον Δρυμού (3 βιβλία)
Σειρά ΙΙΙ. Κέντρο Επιμορφώσεως Ενηλίκων Δρυμού (3 βιβλία, 1 φάκελος)
Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων"

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2017

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ])

Χρονολογία περιγραφής: Δεκέμβριος 2017

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα