@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU169
Αρχείο 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας  [1920 - 2000]
Το αρχείο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας καλύπτει τα έτη 1920 - 2000 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση και ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU169

Τίτλος: Αρχείο 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

Χρονολογίες: 1920 - 2000

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 51 βιβλία, 1 κυτίο, 1 φάκελος.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: 5ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (12/θέσιο)

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Το Ε' Δημοτικό Σχολείο Λάρισας προέκυψε από τη συγχώνευση του Γ' Δημοτικού Σχολείου Αρρένων και του Γ' Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Λάρισας.
Το 5o Δημοτικό Σχολείο Λάρισας ιδρύθηκε με την υπ' αριθμ. 239/9/11/1929 πράξη του Εποπτικού Συμβουλίου της Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Λάρισας Βάση του νόμου 4397/1929 "περί μικτής φοιτήσεως κλπ.".
Λειτούργησε ως 5/τάξιο μέχρι το σχολικό έτος 1931-1932 οπότε και προήχθη σε 6/τάξιο.
Κατά το σχολικό έτος 1937-1938 λόγω της μεγάλης αύξησης των μαθητών (πάνω από 100 μαθητές) χωρίστηκε και μέρος του αποτέλεσε το 10o 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας το οποίο στεγάστηκε στο διδακτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου.
Κατά το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 1929-1930 το σχολείο στεγάστηκε προσωρινά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκονταν τότε πλησίον της Νέας Αγοράς μέχρι τέλους Ιανουαρίου 1930 οπότε εγκαταστάθηκε στο σημερινό χώρο δίπλα στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου στο νέο διδακτήριο που κτίστηκε επί Δημάρχου Λάρισας, Μιχάλη Σάπκα.
Το αρχικό διδακτήριο αποτελούνταν από 4 αίθουσες διδασκαλίας στο ισόγειο, το 1931 ολοκληρώθηκε με δυο νέες αίθουσες και μια αποθήκη.
Το 1941 το σχολείο έπαθε αρκετές ζημιές από το σεισμό.
Τα δυο τελευταία έτη της γερμανικής κατοχής διέμεινε εκεί τμήμα του γερμανικού στρατού ενώ στις αρχές του 1945 παρέμεινε για ένα μήνα τμήμα των ανταρτών του ΕΛΑΣ και από τον Ιούλιο του ίδιου έτους μέχρι στις 3 Νοεμβρίου εγκαταστάθηκε μέρος τάγματος Εθνοφρουράς. Την Άνοιξη του 1946 εγκαταστάθηκαν επί δίμηνο τμήματα Χωροφυλακής και στις 12 Ιουνίου του 1948, όπως και άλλα 3-4 σχολεία της πόλης, αναγκάστηκε να στεγάσει περίπου εβδομήντα οικογένειες από τις γύρω περιοχές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 1949, για δεκαοκτώ μήνες περίπου.
Οι φθορές που υπέστη το διδακτήριο καθώς και ο αύλειος χώρος από τους διαφόρους "ενοίκους" του, ήταν ανυπολόγιστες και γι' αυτό η Νομαρχία διέθεσε ποσό 15 εκατομμυρίων δραχμών για την αποκατάστασή τους, μόλις μεταστεγάστηκαν οι "ανταρτόπληκτες" οικογένειες.
Το 1974 στις 6 υπάρχουσες αίθουσες προστέθηκαν άλλες 4 στο νότιο μέρος και το 1985 για να καλυφθούν οι μεγάλες διδακτηριακές ανάγκες του σχολείου και του συστεγαζόμενου 10ου Δημοτικού σχολείου, προστέθηκαν άλλες 4 αίθουσες, μια πυλωτή και αποχωρητήριο 10 θέσεων.
Το 1985 ιδρύθηκε στην περιοχή του 5ου Δημοτικού σχολείου, το 36ο Δημοτικό σχολείο από μαθητές των 5ου και 10ου Δημ. Σχολείου. Άρχισε να λειτουργεί κανονικά το σχολικό έτος 1986-87 και συστεγάζεται στο διδακτήριο του 5ου μετά την απομάκρυνση του 10ου Δημοτικού Σχολείου σε ιδιόκτητο χώρο.
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο από την ίδρυση του μέχρι σήμερα λειτούργησε ως 6/θέσιο, 7/θέσιο, 8/θέσιο ως και 15/θέσιο με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, που έφτασε τους 630 το σχολικό έτος 1985-86, σήμερα λειτουργεί ως 12/θέσιο.
Το 2006 στη θέση του παλιού διδακτηρίου κτίστηκε το καινούριο διώροφο κτίριο, εκτός μιας πτέρυγας, η οποία κτίστηκε λίγα χρόνια νωρίτερα, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.
Τα σχολικά έτη 2006-2007, 2007-2008 και 2008-2009 μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες λειτούργησε στο διδακτήριο του 6ου Δημοτικού Σχολείου.
Σήμερα στον 1ο όροφο λειτουργεί το 5ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας και στο 2ο όροφο το 36ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας.
Διαθέτει: Γυμναστήριο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πυλωτή και προαύλιο χώρο -μικρό σε σχέση με το μεγάλο αριθμό των μαθητών.
Από το σχολικό έτος 2009-2010 στο δυτικό τμήμα του κτιρίου στο ισόγειο στεγάζονται τα 33ο και 45ο Νηπιαγωγεία Λάρισας.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Τρίτη 21/02/2006, ο Θεόδωρος Παλιούγκας, αποσπασμένος υπάλληλος των ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Αθανάσιο Καλαμάρα, διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, αρχειακό υλικό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και του Γ΄Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Λαρίσης, που αποτελείται από 51 βιβλία και από φακέλους με έγγραφα. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμούς 345 και 343 αντίστοιχα, και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας καλύπτει τα έτη 1920 - 2000 και αντικατοπτρίζει όλες τις παραπάνω αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου. Αποτελείται από 51 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα κ.α. και 1 φάκελο με διάφορα έγγραφα που παρήχθησαν από την καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Στο υλικό του αρχείου έχει συμπεριληφθεί και ταξινομηθεί και το υλικό του Γ' Δημοτικού Σχολείου Θηλέων.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου, βιβλία υλικού κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων".

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή.

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ

Notes: Το αρχείο του 5ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας ( ΕΚΠ 169/ΑΒΕ 345) συγχωνεύθηκε με το αρχείο του Γ' Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Λάρισας (ΕΚΠ168/ ΑΒΕ 343).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2019.

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ]).

Χρονολογία περιγραφής: Δεκέμβριος 2020.

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενα Πρόσωπα / Οργανισμοί:

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα