@ρχειομνήμων - Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων

Ελληνικά English Français
Σελιδοδείκτης:(+)(-)


ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Πλοήγηση [Φορέας] GRGSA-LAR
Αρχεία Ν. Λάρισας
Πλοήγηση [Αρχείο] GRGSA-LAR_EDU163
Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαρίσης  [1944 - 1969]
Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας καλύπτει τα έτη 1944 - 1969 και αντικατοπτρίζει την οργάνωση κ...

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Κωδικός αναγνώρισης: GRGSA-LAR_EDU163

Τίτλος: Αρχείο Δημοτικού Σχολείου Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαρίσης

Χρονολογίες: 1944 - 1969

Επίπεδο περιγραφής: Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής: 8 βιβλία.

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Όνομα του παραγωγού: Δημοτικό Σχολείο Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαρίσης

Διοικητική Ιστορία / Βιογραφικό Σημείωμα:

Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Λάρισας άρχισε να λειτουργεί το 1937 για να φιλοξενήσει ορφανά, παιδιά που δεν είχαν και τους δύο γονείς ή από οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους να τα μεγαλώσουν. Στεγάστηκε σε κτίριο στην οδό Αιόλου και ήταν μόνο για κορίτσια ηλικίας από 9 έως 21 ετών.
Το έργο στηριζόταν από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι τοπικές αρχές. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο νομάρχης, αντιπρόεδρος Α΄ ο Εισαγγελέας, αντιπρόεδρος Β΄ ο πρόεδρος Πρωτοδικών, διευθυντές υπηρεσιών και δύο ευυπόληπτα μέλη της λαρισαϊκής κοινωνίας. Η διευθύντρια απευθυνόταν σε αυτή την επιτροπή για την έγκριση οποιουδήποτε έργου. Το κτίριο της οδού Αιόλου περιλάμβανε τους θαλάμους των κοριτσιών, την τραπεζαρία και την αίθουσα εκδηλώσεων.
Εντός του ιδρύματος λειτουργούσε διθέσιο δημοτικό σχολείο, από τα 110 κορίτσια τα 40 – 50 φοιτούσαν στο δημοτικό.
Πολλές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις θρησκευτικού ή εθνικού περιεχομένου σημάδευαν τη ζωή του Ορφανοτροφείου. Τα παιδιά ετοίμαζαν εορταστικές εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα, την 25η Μαρτίου και στη λήξη των μαθημάτων και συμμετείχαν στις παρελάσεις κατά τις εθνικές εορτές αλλά και στη γιορτή του Αγίου Αχιλλίου πάντοτε με την επίσημη στολή τους. Τα παιδιά εκκλησιάζονταν υποχρεωτικά κάθε Κυριακή, ενώ ο περίπατος στην πόλη δεν ήταν για όλες υποχρεωτικός. Η έξοδος γινόταν πάντοτε σε γραμμή συνοδευόμενες από την παιδαγωγό μαζί με άλλες κυρίες υπαλλήλους του ιδρύματος. Το Πάσχα συνήθιζαν να ψήνουν αρνιά στην αυλή του ιδρύματος και όλες οι αρχές του τόπου περνούσαν για να ευχηθούν. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έφερναν κοντά την κοινωνία στο ίδρυμα. Μάλιστα οι προίκες πολλών Λαρισαίων γίνονταν από τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου. Συνηθίζονταν πως όταν γεννιόταν ένα κορίτσι στη Λάρισα αμέσως η οικογένεια φρόντιζε να στείλει για να κεντήσουν την προίκα του τα κορίτσια του ιδρύματος. Μια προίκα μπορεί να περίμενε και είκοσι χρόνια για να γίνει.
Οι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα δίωρης άδειας, δύο φορές την εβδομάδα.
Το προσωπικό του ιδρύματος περιλάμβανε τη διευθύντρια, τη διαχειρίστρια, την παιδαγωγό και τις δασκάλες των τεχνών. Υπήρχε και γιατρός, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά το ίδρυμα. Τα παιδιά ξεκινούσαν την εκμάθηση των τεχνών (υφαντική, ραπτική, πλεκτική) όταν τελείωναν το δημοτικό σχολείο. Στον χώρο του ορφανοτροφείου τα μικρά κορίτσια έπαιρναν τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή τους.
Το 1970 σταμάτησε να λειτουργεί ως Ορφανοτροφείο και μετατράπηκε σε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Όταν ο νόμος έκανε τη φοίτηση σε γυμνάσια υποχρεωτική, πολλά κορίτσια από τα γύρω χωριά της Θεσσαλίας βρέθηκαν στο κέντρο, καθώς δεν υπήρχαν οι υποδομές στα χωριά τους.
Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας ήταν στο πλευρό των κοριτσιών από την πρώτη στιγμή μέχρι και την ώρα που θα έφευγαν για σπουδές, με τα έξοδα όλα πληρωμένα από το Κέντρο.
Το Δημοτικό Σχολείο του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλεών Λάρισας καταργήθηκε και το αρχείο του βρισκόταν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Διαδικασία πρόσκτησης: Σήμερα, Πέμπτη 16/02/2006, ο Θεόδωρος Παλιούγκας, υπάλληλος των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, παρέλαβε από τον κ. Νικόλαο Γουλούλη, διευθυντή του10ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, αρχειακό υλικό του Δημοτικού Σχολείου του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας, που αποτελείται από 8 βιβλία. Το υλικό παραδόθηκε και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής Αρχείων των ΓΑΚ με αριθμό 338 και φυλάσσεται στο αρχειοστάσιο Νέας Σμύρνης (3ο χλμ. Π.Ε.Ο. Λάρισας - Θεσσαλονίκης).

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Παρουσίαση περιεχομένου:

Το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας καλύπτει τα έτη 1944 - 1969 και αντικατοπτρίζει την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Αποτελείται από 8 βιβλία, μαθητολόγια, βιβλία γενικού ελέγχου, βιβλία πιστοποιητικών σπουδής, βιβλία πρωτοκόλλου.
Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά.

Σύστημα ταξινόμησης:

Για την ταξινόμηση των βιβλίων έχει τηρηθεί μια αξιολογική κλίμακα με βάση την σπουδαιότητα του βιβλίου στην λειτουργία της σχολικής μονάδας. Η κλίμακα αυτή τηρείται σε όλα τα εκπαιδευτικά αρχεία και ακολουθεί την σειρά: Μαθητολόγια, Βιβλία Γενικού ελέγχου, Πιστοποιητικά σπουδών, Βιβλία μητρώου, βιβλία ειδικού ελέγχου, Βιβλία πράξεων, Πρωτόκολλα, Ημερολόγια, Σχολική εφορεία (βιβλία πράξεων, πρωτόκολλα, βιβλία ταμείου κ.α), Βιβλία μισθολογικού μητρώου, Λοιπά βιβλία (διδαχθείσας ύλης, εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολείου, υλικού βιβλιοθήκης κ.α.). Κάτω από κάθε κατηγορία τα βιβλία είναι ταξινομημένα χρονολογικά.
Στη συνέχεια, όπου αυτό είναι δυνατό, ταξινομούνται οι φάκελοι σύμφωνα με τη θεματική ταξινόμηση που προτείνεται από το Π.Δ. 63/1981 "περί αρχειοθετήσεως εγγράφων των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων"

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΟΡΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

Όροι πρόσβασης: Το αρχείο είναι ελεύθερο στην πρόσβαση, μελέτη και δημοσιοποίηση και δεν υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το Ν. 1946/1991 "Γενικά Αρχεία του Κράτους και άλλες διατάξεις" όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ.

Όροι αναπαραγωγής: Το υλικό δεν υπόκειται σε περιορισμούς όσον αφορά την αναπαραγωγή

Γλώσσα και γραφή τεκμηρίου: Ελληνικά

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

Εντοπισμός πρωτοτύπων: Αρχεία Ν. Λάρισας

ΚορυφήΠΕΔΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Παρατηρήσεις και όνομα του/της αρχειονόμου: Η ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο των ΓΑΚ - ΓΑΚ Αρχεία Ν. Λάρισας, την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου 2017

Κανόνες ή πρότυπα περιγραφής: Η περιγραφή βασίστηκε στο Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό) (ΔΙΠΑΠ [Γ])

Χρονολογία περιγραφής:

Απρίλιος 2018

ΚορυφήΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

Σχετιζόμενοι Όροι Θησαυρού:

Πλοήγηση στα αρχεία

Όροι Πρόσβασης | Προσωπικά Δεδομένα