Παρουσίαση περιεχομένου: Περιεχόμενα: «Ίσον απαράλλακτον του Καταστίχου διά τα όσα έξοδα εκάμαμεν εις καράβια και λοιπά.
Επιστολή του ηγουμένου της Μονής Θεολόγου της Πάτμου Ιακώβου και των αδελφών της Μονής προς τον Αντωνάκη Γεωργιάδη, επίτροπό τους στον Μαραθόκαμπο Σάμου.
Πιστοποίηση των εφόρων και προκρίτων της Πάτμου για τον καπετάν Μανουήλ Χατζή Γεωργίου.
Έγγραφο του Λογοθέτη Λυκούργου αρχιστρατήγου πληρεξουσίου της Σάμου προς τους καπετανέους της νήσου Καστελορίζου.
Έγγραφο Δ. Υψηλάντη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, Αρχ. Γρηγορίου Δικαίου, περί Μώραλη.
Αναφορά ανωνύμου προς τον Έπαρχο Κυριάκο Μώραλη περί αποδόσεως χρέους από την Κοινότητα του Βαθιού.
Επιστολή του εκ των Αρμοστών Νικολάου Οικονόμου προς τον Αντώνιο Γεωργιάδη με την οποία προσκαλείται να μεταβεί στη Χώρα.
Έγγραφο του Αρμοστή της Κρήτης Μανόλη Τομπάζη προς τους «παροικούντας εις Σάμον Κρήτας και λοιπούς εξ άλλων μερών της Ελλάδος εκείσε διατρίβοντας».
Έγγραφο του «Φροντιστηρίου των Εσωτερικών της Κρήτης» προς τον Έπαρχο της Σάμου.
Επιστολή του Μανόλη Τομπάζη προς τον καπετάν Παράσχο Τζακίρογλου.
Συμβολαιογραφική πράξη. Υποσχετικό. Οι έπαρχοι της Κρήτης υπόσχονται ότι θα «φυλάξουν την ζωήν ως κόρην οφθαλμού των τριών αιχμαλώτων Τούρκων», που τους παρέδωσε ο καπετάν Παράσχος Τζακιρόπουλος.
Αίτηση του καπετάν Παράσχου Τζακιρόπουλου διοικητή του ελληνικού μιστίκου «Η Σκύλα» προς το επαρχείο της Σαντορίνης να λάβει εγγράφως την ομολογία του καπετάν Ιακώβου Γριφόνε διοικητή της γαλλικής βομβάρδας L’ Apomption.
«Ομολογία» του Ισσά Μπουλούκ πασά, Οθωμανού, από το Αδραμύτιο.
Έγγραφο των «εν τη κοινή συνελεύσει πληρεξουσίων των δέκα οκτώ χωρίων της Σάμου προς τον Χριστόδουλο Καψάλη με το οποίο του αφαιρείται το αξίωμα του παραστάτου.
Έγγραφο του Εκτελεστικού Σώματος προς τον παραστάτη της Σάμου Χριστόδουλο Καψάλη περί αποζημιώσεως του Ν. Φλογαΐτη που διορίσθηκε Αστυνόμος της νήσου Σάμου και οι κάτοικοι δεν τον δέχτηκαν.
Έγγραφο της Καγκελαρίας Μαραθοκάμπου προς την Βουλή της «θαλασσοκρατούσης νήσου των Ψαρών».
Πρόσκληση των πληρεξουσίων της Συνελεύσεως προς τον Αντώνιο Γεωργιάδη να παρευρεθεί στη Συνέλευση.
Επιστολή του Ηλία Σβορώνου προς τον θείο του σιορ Γεράσιμο Σβορώνο, στην οποία περιγράφει και τη ναυμαχία της Σάμου τον Αύγουστο 1824.
Διορισμός του Δημητράκη Νικόλα Ρεΐζη ως υπαστυνόμου της σκάλας Καρλοβασίων από τον Λογοθέτη Λυκούργο.
Σημείωμα του Λογοθέτη Λυκούργου προς τους εφόρους του Παγώνδα.
Χειρόγραφο φυλλάδιο στα Ιταλικά υπογεγραμμένο από τον Nicolo Kirfala Greco.
Απόφαση της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος.
Αφιερωτικό έγγραφο με το οποίο η παπαδιά του παπά Μανόλη, θυγατέρα του Κωνσταντή Θανάσογλου από τους Μύλους αφιερώνει στο μοναστήρι του Τμίου Σταυρού δυο ελαιόδενδρα.
Έγγραφο των πληρεξουσίων Σάμου προς τον Φώτιο Ηλιάδη ενοικιαστή της Σάμου περί καταμετρήσεως προϊόντων.
Πιστοποίηση Βρετανού προξένου της Λεμεσού για τον απόπλου του πλοίου (μπριγαντίνι) « Άγιος Νικόλαος» του καπετάν Νικολή Αμπατέλλου, υπό σημαία Ιονική.
Πιστοποίηση του αντιναυάρχου του ελληνικού στόλου.
Έγγραφο του πατριώτη Γεωργίου Καραϊσκάκη στο οποίο περιγράφει τη μάχη της Αράχωβας και την απελευθέρωση της Στερεάς.
Επιστολές του Γεωργίου Σαματάνη προς τον Γεράσιμο Σβορώνο στη Σύρο.
Αντίγραφο επιστολής των Μ.Ν. και Μ. Θ. προς τον μητροπολίτη Σάμου.
Έγγραφο των τριών ναυάρχων Σ. Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Κ. Έιδεν περί περιορισμού των ελληνικών καταδρομικών από τον κύκλο της πειρατείας.
Συμβολαιογραφική πράξη. Πωλητήριο χωραφιού της Μονής των Πέντε Οσπητίων (Μεγάλης Παναγίας) προς τον Χριστόδουλο Παρμαξίζη.
Βεβαίωση των Γενικών Δημογερόντων της Σάμου Ιωάννη Παπαχατζή, Μιχαλιού Κωνσταντινίδη, Μανουήλ Παπλωματά, ότι ο Δημήτριος Νικολή δεν πληρώθηκε τα κρεμμύδια που έλαβαν τα πλοία του ελληνικού στόλου το 1824.
Αντίγραφα εγγράφων αναφορών προς τον Έκτακτο Επίτροπο Ανατολικών Σποράδων κυρίως του Γεωργίου Σταυρίδη που έχει καταγράψει ο Γραμματέας της Έκτακτης Επιτροπείας Κ. Κλεομένης.
Αναφορά του Ι. Σταματιάδη και αδελφών προς τον Έκτακτο Επίτροπο Ανατολικών Σποράδων Ι. Κωλέττη.
Πρόσκληση του Εκτάκτου Επιτρόπου Ιωάννη Κωλέττη προς τον Αντωνάκη Γεωργιάδη να πληροφορήσει για τα διατρέξαντα στον Μαραθόκαμπο.
Δύο έντυπα μονόφυλλα με ψηφίσματα.
Επιστολή του Ιωάννη Κωλέττη.
Έγγραφο του Προσωρινού Διοικητή της Σάμου Δημητρίου Χρηστίδη προς τον Ρωσικό Αντιπρόξενο Γεράσιμο Σβορώνο.
Έγγραφο του Προσωρινού Διοικητή της Σάμου Δημητρίου Χρηστίδη προς τον Ρωσικό Αντιπρόξενο Γεράσιμο Σβορώνο ότι πάυει η προσωρινή διοίκηση και η διεύθυνση όλου του τμήματος ανατίθεται στον Έκτακτο Επίτροπο Ανατολικών Σποράδων.
Διακήρυξη του Εκτάκτου Επιτρόπου Ανατολικών Σποράδων προς τους Σαμίους με την οποία αποχαιρετά τους Σαμίους κατά την αναχώρηση των ελληνικών Αρχών από τη Σάμο.
Έγγραφο του Εκτάκτου Επιτρόπου Ανατολικών Σποράδων περί της τακτικής δημοπρασίας των δημοσίων προσόδων του τμήματος Χώρας στο οποίο ανεδείχθη αγοραστής ο Ηλίας Σβορώνος.
Επιστολή του Ιωάννη Κωλέττη προς τον Αντώνιο Γεωργιάδη.
Πιστοποίηση του Εκτάκτου Επιτρόπου Ανατολικών Σποράδων Ιωάννη Κωλέττη ότι ο Καπετάν Κωνσταντής Παλιός πληρώθηκε τους δεδουλευμένους μισθούς του ως αξιωματικός της φρουράς τμήματος Μαραθοκάμπου.
Έγγραφο των Δημογερόντων της Σάμου προς τον Γεδεκλή Μουσταφά αγά.
Έγγραφο των Δημογερόντων της Σάμου προς τον Γεδεκλή Μουσταφά αγά ότι κοινοποίησαν το φερμάνι και τη μετάφρασή του στους κατοίκους των χωριών της Σάμου.
Αντίγραφο εγγράφου (στα γαλλικά) του Ιωάννη Καποδίστρια προς τον Λογοθέτη Λυκούργο.
Έγγραφο του Διευθυντή Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τους αντιπροξένους των τριών Συμμάχων Δυνάμεων περί επικυρωμένου αντιγράφου συνδιαλέξεως Διοικητή, Επαρχιακής Δημογεροντίας και αντιπροξένων με τους Διοικητές του αγγλικού και ρωσικού πλοίου.
Έγγραφο του Λογοθέτη Λυκούργου, Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου, προς τους Αντιπροξένους των Τριών Συμμάχων Δυνάμεων περί επικυρωμένου αντιγράφου συνδιαλέξεως Διοικητή, Επαρχιακής Δημογεροντίας και αντιπροξένων με τους Διοικητές του αγγλικού και ρωσικού πλοίου.
Μετάφραση διευκρινιστικού σημειώματος προς τον Καποδίστρια, πρόεδρο της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Ελλάδος, υπογεγραμμένο από τον Δώκηνς περί των όρων εφαρμογής του πρωτοκόλλου της 3ης Φεβρουαρίου 1830 όσον αφορά τις περιουσίες Ελλήνων και Μουσουλμάνων και τη μετανάστευσή τους.
Έγγραφο της Επαρχιακής Δημογεροντίας προς τον «ελλογιμώτατον Αντώνιον Γεωργιάδην» να μην επιμείνει στην παραίτησή του από μέλος της Πρεσβείας που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου προς τον αντιπρόξενο της Ρωσίας, με το οποίο ζητεί συστατικό γράμμα για την πρεσβεία που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.
Αντίγραφο επιστολής του Ιωάννη Λεκάτη προς τον Κωνσταντίνο Λαχανά, επικυρωμένο από την Επαρχιακή Δημογεροντία.
Απάντηση επιστολής περί Ηλία Κοντογούρη και κατάλογος κόστος και έξοδα κρασού επροβλέψαμεν διά ορδίνια και λογαριασμόν του καπετάν Νικόλα Λάζαρη…» (έγγραφο χωρίς υπογραφή ή απόστολέα).
Έγγραφο του αντιπροξένου της Βρετανίας Θεοδώρου Σπάθη προς τον αντιπρόξενο της Ρωσίας Γεράσμο Σβορώνο περί του Ηλία Κοντογούρη Κεφαληναίου.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου προς τους αντιπροξένους των τριών συμμάχων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, με το οποίο ζητεί τη στήριξη των αντιπροξένων στην αποθάρρυνση διαφόρων ταραξιών της κοινής ησυχίας και στην αποτελεσματική άσκηση της διοίκησης.
Επιστολή του πολίτη Χριστόδουλου Ματακίδη προς τους αντιπροξένους των τριών Συμμάχων Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τον αντιπρόξενο της Ρωσίας Γεράσιμο Σβορώνο.
Έγγραφο των δημογερόντων Χρ. Παρμαξίζη και Α. Ιω. Καριώτογλου προς τον Αντιπρόξενο της Ρωσίας στη Σάμο, ότι η διακοίνωση του πρέσβη της Ρωσίας στην Κωνσταντικούπολη θα σταλεί σε όλα τα χωριά.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου προς τους Αντιπροξένους των Δυνάμεων στη Σάμο, να ενεργήσουν ώστε να απελευθερωθούν δυο γυναίκες σκλάβες που έφυγαν από την εξουσία του αγά Δωματίων.
Κατάστιχο του Βρετανικού προξενείου στα Ιταλικά.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τις Δημογεροντίες Κωμοπόλεων και χωρίων, στο οποίο εξηγεί για ποιους λόγους η Σάμος δεν αποστέλλει πληρεξούσιο αντιπρόσωπο στη «συγκροτηθησομένην» Ελληνική Συνέλευση.
Διευθυντήριο. Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τους αντιπροξένους των τριών Συμμάχων Δυνάμεων. Αναφέρεται στην προηγούμενη διακήρυξη προς τις δημογεροντίες για ποιους λόγους η Σάμος δεν αποστέλλει αντιπρόσωπο στην Συνέλευση των Ελλήνων.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τον «αυτοκρατορικόν βασιλικόν αυστριακόν αντιπρόξενον» περί προστασίας αυστριακού πλοίου από τις επιθέσεις πειρατικών.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τους αντιπροξένους των τριών Συμμάχων Δυνάμεων περί ασφαλούς αποστολής των αναφορών του Διευθυντηρίου προς τους αντιπροσώπους της Συμμαχίας.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τους αντιπροσώπους των τριών Συμμάχων Δυνάμεων. Δηλώνεται η συμμόρφωση της Σάμου με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων και ζητείται η προστασία των σαμιακών πλοίων από τους ναυάρχους της συμμαχίας.
Αντίγραφο Eγκυκλίου του Oικουμενικού Πατριάρχη Κωνστάντιου προς τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Κύριλλο με την οποία του ζητά να προσπαθήσει ώστε οι Σάμιοι να αποδεχθούν τις αποφάσεις των Δυνάμεων και να δηλώσουν υποταγή στο Σουλτάνο.
Επιστολή του Μητροπολίτη Σάμου Κυρίλλου προς τον Αντώνιο Γεωργιάδη, στην οποία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι κινείται αντίθετα προς τις επιδιώξεις της Σάμου.
Πληρεξούσιο με το οποίο ο Μ. Βαλέτας ορίζει αντιπρόσωπό του στη Σάμο τον Αντιπρόξενο της Αγγλίας Θεόδωρο Σπάθη προκειμένου να εισπράξει 414 γρόσια για όσα «εξόδευσεν εις την λιθόστρωσιν της πλατείας του Βαθέος της νήσου Σάμου», σύμφωνα με την απόδειξη του επιστάτη Κωνσταντίνου Λιτζέρογλου.
Επιστολή του Μ. Βαλέττα από την Ίο προς τον Αγγλικό Αντιπρόξενο στη Σάμο Θεόδωρο Σπάθη σταλμένη μέσω του Σάμιου Γεωργίου Σκορδίλη.
Μετάφραση από τα γαλλικά της Συνθήκης του Λονδίνου που ορίζει τα σύνορα της Ελλάδος και τις αποζημιώσεις καθώς και τις μετακινήσεις κατοίκων από τη μια επικράτεια στην άλλη.
Σχέδιο εγγράφου της Επιτροπής της Έκτης Συνελεύσεως των Σαμίων προς τον Αντιπρόξενο της Ρωσίας στη Σάμο Γεράσιμο Σβορώνο, όπου εξηγούνται οι ενέργειες των σαμιακών συνελεύσεων.
Εγκύκλιος του Διευθυντή Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου. Διορισμός του Κωνσταντίνου Παλιού ως Υγειονομοπαρατηρητή όλων των Υγειονομείων της Σάμου.
Επιστολή του Κωνσταντίνου Λαχανά προς τον Αντωνάκη Γεωργιάδη, πρόεδρο της «γενησομένης» Συνελεύσεως. Ζητεί οδηγίες για την απάντηση που οφείλει να δώσει στον «κομαντάντη» ρωσικού πλοίου περί της υποθέσεως της Σάμου.
Επιστολή του Λογοθέτη Λυκούργου προς τον Αντωνάκη Γεωργιάδη.
Έγγραφο του Διευθυντή Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου προς τον Αντωνάκη Γεωργιάδη περί διορισμού του ως συμπληρωματικού μέλους της Πρεσβείας προς προς τον Βασιλέα της Ελλάδος.
Έγγραφο της Επαρχιακής Δημογεροντίας Σάμου προς τον Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου σχετικά με την διαφορά μεταξύ του Ηλία Σβορώνου και των κατοίκων των Κουμαραδαίων περί αποδεκατώσεως των προϊόντων.
Έγγραφο του Διευθυντή των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου Λογοθέτη Λυκούργου. Διορισμός του Κωνσταντίνου Παλιού ως πλοιάρχου του ναυπηγηθέντος πλοίου της τοπικής Διοικήσεως «Η Μεταμόρφωσις» για την καταδίωξη των πειρατών.
Αντίγραφο εγγράφου του Γραμματέως της Επικρατείας Σ. Τρικούπη όπου καταγράφεται η απάντηση των Γραμματέων επί του βασιλικού Οίκου και του επί των Εξωτερικών Γραμματέως προς τους απεσταλμένους της Σάμου Αντώνιο Γεωργιάδη, Χριστόδουλο Παρμαξίζη και Γεώργιο Αν. Κλεάνθη.
Μετάφραση από τα Γαλλικά διακήρυξης των αντιπροσώπων των Δυνάμεων Σ. Πιζάνη, Βαρώνο Κόχορν, Κ. Λέλλη προς τους προκρίτους και κατοίκους της Σάμου ότι τους δίδεται μια προθεσμία για να αποδεχθούν τις αποφάσεις των Δυνάμεων και να δηλώσουν υποταγή στον σουλτάνο.
Έγγραφο του Προέδρου της Συνελεύσεως Μιχ. Κωνσταντινίδη προς τον Αντώνιο Γεωργιάδη. Πρόσκληση να παρουσιασθεί «διά πολλούς αποχρώντας λόγους» στη Συνέλευση.
Αντίγραφο του βιβλίου πρακτικών της Γενικής Συνελεύσεως.
Έγγραφο του Λογοθέτη Λυκούργου προς την Επαρχιακή Δημογεροντία της Σάμου. Παραίτηση του Λυκούργου από τη Διεύθυνση των Διοικητικών Πραγμάτων της Σάμου.
Αντίγραφο αποσπάσματος «εκ των συμπληρωτικών άρθρων της ενδεκάτης των Σαμίων πανδήμου Συνελεύσεως τη α΄ Μαΐου 1834», υπογεγραμμένο από τον Γραμματέα της Γ. Α. Κλεάνθη.
Έγγραφο ανωνύμου εμπόρου πρός τον Χασάν Πέη, Στόλαρχο της Αυτού Σουλτανικής Μεγαλειότητος και Γενικό Αρχηγό των πεζικών και Ναυτικών δυνάμεων. Ζητά να του δοθεί η άδεια να μεταφέρει με τα πλοία του καπετάν Νικολή Κούμα και Νικόλα Χριστοφή κρασί και σταφίδα στο Ταϊγανρόγ για λογαριασμό του εμπόρου Ρώσου Αγγελή Γλυκή.
Επιστολή του Λογοθέτη Λυκούργου προς τον Αντιπρόξενο της Ρωσίας, με την οποίαν επικαλείται την προστασία του Αντιπροξένου ως «απλούς πολίτης μεταναστεύς» για την «ασφάλειαν της ζωής, τιμής και ιδιοκτησίας» του.
Απάντηση του Ρωσικού Αντιπροξένου προς τον Λυκούργο ότι, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί η παραίτησή του από τη Διεύθυνση των Διοικητικών Πραγμάτων και συνεχίζει να κατοικεί στο Φρούριο, το Αντιπροξενείο δεν μπορεί να αναλάβει την προστασία του.
Έγγραφο του Αντιπροξένου της Αγγλίας, αγγέντη Γαλλίας και αγγέντη Ρωσίας προς Στόλαρχο Χασάν Πέη. Εξηγούν ότι η παρουσία του καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη στο Βαθύ είχε σκοπό τη συμμετοχή του στη Συνέλευση και ότι οι οι ένοπλοι που εμφανίστηκαν εκεί ήταν «γκουαρδιάνοι διαφόρων δημογερόντων των κωμοπόλεων και χωρίων».
Επιστολή του Λογοθέτη Λυκούργου προς τον Αντιπρόξενο της Αγγλίας Απαντά στον αντιπρόξενο ότι την παραίτησή του την έδωσε στην Επαρχιακή Δημογεροντία Σάμου για να την κοινοποιήσει στα χωριά, και δηλώνει ότι ήδη έχει αναχωρήσει από το Φρούριο όπου κατοικούσε.
Απάντηση των Αντιπροξένων των ευρωπαϊκών Δυνάμεων στη Σάμο προς τον Λογοθέτη Λυκούργο.
Έγγραφο της Επιτροπής των Σαμίων προς την επί του βασιλικού Οίκου και των Εξωτερικών Γραμματεία του βασιλείου της Ελλάδος.
Κατάστιχον εξόδων γενομένων από την 28ην Μαΐου του 1834.
Διακήρυξη της Επιτροπής των Σαμίων
προς «άπαντας τους κατοίκους της Νήσου Σάμου».
Γράμμα προς τον «αρχηγό Λυκούργο».
Ταυτότητα Φιλικής Εταιρείας: «Ο παρών Κωνσταντής εκ πατρίδος Σάμου, ετών τριάκοντα, μαρτυρείται ως θερμός υπερασπιστής της Πατρίδος…». Η ταυτότητα φέρει κρυπτογραφική υπογραφή του Λυκούργου.
Επιστολή [Ιωάννη Λεκάτη] προς τον Αντώνιο Γεωργιάδη. Αναφέρεται στα δίκαια της Σάμου τα οποία θα πρέπει να εξηγηθούν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις και ιδιαίτερα στην Αγγλία και Γαλλία.
Απόσπασμα συνελεύσεως του 1834 περί εισπράξεως φόρων, ετησίων, δεκάτων, τελωνείων.
|